Кмет спира наплива на туристи с молби и затворени пътища

DenNews.bg
08.01.2020
размер на текста:

Кметът на австрийското селце Халщат, за което се смята, че е вдъхновило аниматорите на „Замръзналото кралство“ за създаването на мястото, където се развива действието на любимия на милиони деца и възрастни филм, се видя принуден да помоли туристите да спрат с посещенията, превърнали се буквално в тормоз за местните жители, пише британския вестник Daily Mail.
Кметът Александър Шойц помоли феновете на анимацията да спрат да прииждат в селото, чието население е малко под 800 души, защото то просто не може да се справи с огромният наплив на туристи - над 10 хил. души на ден.
Някога тихото селце сега е изпълнено с посетители, които се снимат на фона на живописните гледки, пускат дронове и дори влизат в домовете на жителите, за да ползват тоалетната им.
„Майка ми един ден се събуди и откри няколко китайски туристи в спалнята си“, казва местен собственик на кафене. През ноември 2019 г. пък пожар разруши голяма част от сградите по живописната брегова ивица на селото, някои от които бяха на възраст няколко века.
Халщат, който е сгушен високо в австрийските Алпи, е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 1997 г. и винаги е било туристическа дестинация. Но популярността му се покачва многократно през 2013 г., когато се появиха слухове, че то е било част от вдъхновението за създаването на анимационния филм на „Дисни“. Оттогава то бива посещавано от повече от 10 хил. туристи дневно, основно граждани на азиатски страни.

Местните се страхуват, че с излизането на втората част на „Замръзналото кралство“, която се превърна в един от най-гледаните анимационни филми в историята на киното, туристите ще станат дори повече. Кметът призова тълпите от туристи да спрат да прииждат и дори затвори няколко от основните пътища, водещи до селото, в опит да ограничи наплива.
„Халщат е важно място за (австрийската) култура, не музей". "Искаме да намалим броя на туристите с поне една трета, но реално няма как да ги спрем“, каза той.
Любопитното е, че селото е популярна дестинация за азиатски туристи още от 2006 г., когато южнокорейско шоу за пътувания го популяризира. През 2011 г. китайски бизнесмен похарчи почти милиард долара, за да построи копие на селото в своята страна. След като се появиха слухове, че селото е вдъхновило атмосферата и мястото, където се развива действието на „Замръзналото кралство“, туристическият наплив се е покачил многократно.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети