Японска компания ще изгради града на бъдещето в подножието на Фуджи

DenNews.bg
07.01.2020
размер на текста:

Японската компания Toyota (Тойота) обяви планове да построи прототип на „града на бъдещето“ в подножието на японската планина Фуджи, предаде ДПА.
Градът ще се захранва с енергия от водородни клетки и ще действа като лаборатория за автономни автомобили, „умни домове“, изкуствен интелект и други технологии.
Планът бе представен на Изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас, което днес отваря врати за широката публика.
Селището ще бъде издигнато на терена на затворен завод и ще се казва „Изтъканият град“ - напомняне за началото на Toyota като текстилна компания. В него ще живеят постоянни жители и изследователи.
Концернът не посочи цената на проекта.
Шефовете на много водещи автомобилни компании описват как градовете на бъдещето могат да бъдат проектирани, така че да се понижат парниковите емисии от колите и сградите, да се намалят задръстванията, а интернет технологиите да се прилагат във всекидневието.
Планът на Toyota за футуристичен град на площ 71 хектара близо до Фуджи обаче е голяма стъпка пред идеите на конкурентите. Компанията очаква първоначално в града да живеят 2000 души, като строителството трябва да започне догодина. Главният изпълнителен директор Акио Тойода нарече проекта „моето лично поле на мечтите“.

Компанията е възложила проектирането на селището на датския архитект Бярке Ингелс, чиято компания е зад офис сградите на Google в Силициевата долина и Лондон и небостъргача Световен търговски център 2 в Ню Йорк. Концернът отбеляза, че е отворен за партньорство и с други компании, които искат да използват проекта като изпитателна площадка за технологии.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети