Австралия мобилизира армията в борбата с пожарите и отделя $1,4 млрд.

DenNews.bg
06.01.2020
размер на текста:

 Властите мобилизираха войници от резерва за борба с опустошителните пожари в три щата на Австралия след ужасяващ уикенд. Правителството обеща да отпусне 1,4 милиарда долара през следващите две години за възстановяване от унищожителната криза, информира АФП. Катастрофални пожари унищожиха територия с размер на остров Ирландия. Властите предупредиха, че катастрофата ще продължи седмици и дори месеци.

Премиерът Скот Морисън, чието правителство е критикувано за бавния отговор, обеща да отпусне 1,4 милиарда щатски долара за национален фонд за възстановяване.

Дълъг път пред нас и ние ще бъдем с тези общности всяка крачка по пътя на възстановяване, обяви Морисън.

Пожарникари, подпомагани от свежи екипи от САЩ и Канада, се възползват от дъждовните и по-хладни условия за овладяване на пожарите преди температурите отново да се покачат по-късно тази седмица.

Австралия обяви най-голямото мобилизиране на резерва в историята си. Армията е изпратена в Източна Австралия да помага на властите за оценка на щетите, възстановяване на електрозахранването и доставяне на храна, вода и гориво за откъснатите райони.

За първи път в историята правителството на Австралия също изпрати екипа си за медицинска помощ, за да помага за евакуация. Обикновено екипът се изпраща в други държави след природни бедствия. Почти 5 милиона хектара (50 000 квадратни километра) са унищожени в Нов Южен Уелс и повече от 1,2 милиона хектара във Виктория от края на септември. Близо 8 милиона хектара са изгорели. Това е колкото остров Ирландия или Южна Каролина.

24 души са загинали до момента, а над 1800 домове са унищожени. Двама души са изчезнали в най-многолюдния австралийски щат Нов Южен Уелс. Междувременно "Гардиън" пише, че съседи на Австралия, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и Вануату, са предложили помощ в борбата с горските пожари. Нова Зеландия изпраща военни в допълнение към 157 новозеландски пожарникари в Австралия, които подпомагат колегите си от октомври.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети