Яхиново спира цех за преработка за пластмаса с подписка и закана за ефективни протести

DenNews.bg
06.01.2020
размер на текста:

Жителите на Яхиново и съседните села са събрали 1500 подписа срещу намерението за изграждане на цех за преработка и рециклиране на пластмаса в землището на селото.
Подписката е входирана до Министерство на околната среда и водите, РИОСВ-Перник и община Дупница. Ако това възражение не спре намерението на италианската фирма обаче жителите на Яхиново и съседните села ще преминат към ефективни протести.
Основните опасения са, че цехът за преработка на пластмаса, планиран да бъде построен в близост до къщите, ще замърси водата и въздуха в района, ще сложи край на възможностите за развитие на туризма и ще доведе до още по-голям недостиг на вода.
Както е известно, Яхиново е най-голямото село в община Дупница, постоянните жители са 2000, училището е действащо, а населението е от предимно млади хора и много деца.
Хората са категорични, че няма да отстъпят земята, въздуха и водата си за изграждане на цеха, както и че тази инвестиция е част от голямата далавера с италиански боклук у нас.
Както писахме, в РИОСВ - Перник е внесено уведомление за инвестиционно предложение за построяване на сграда за преработка и рециклиране на пластмасови изделия, склад за нехранителни стоки и автосервиз в землище на с. Яхиново.
В момента тече съгласувателна процедура за проверка на въздействието на бъдещият обект върху околната среда. Очакват се становищата на "Басейнова дирекция" - Благоевград, Здравна инспекция - Кюстендил и община Дупница, от които ще стане ясно и дали е необходима процедура по ОВОС за обекта.
Инвеститорите твърдят, че няма да замърсяват въздуха и няма да използват много вода, защото ще работят в затворен цикъл с определено количество вода. Според фирмата ще бъдат открити нови работни места. Според инвестиционното намерение се предвижда цехът да се разполага на четири декара площ и да преработва до 500 килограма на час пластмасови отпадъци. В писмо до кмета е обяснено, че няма да се използват опасни химични вещества и се предвижда цехът да осигури работа на 10 души.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети