Детектори ще търсят радиоактивния елемент радон в жилища в област Кюстендил

DenNews.bg
30.01.2020
размер на текста:

Национален център по радиобиологична и радиационна защита, Министерството на здравеопазването и Регионална здравна инспекция-Кюстендил извършват проучване на обемната активност на радон в жилищата в Област Кюстендил. Радонът е радиоактивен безцветен газ без мирис и вкус, и излиза в атмосферата през почвата. Получава се от разпада на урана, който е разпространен по цялата земна кора. Като член на урановото семейство, част от радонът е разпространен в почви, скали, минерали, води и въздух.
Радонът е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е водещ при непушачи. Проучването за обемната активност на радон в жилищните сгради в Област Кюстендил, ще даде информация за попълването на радоновата карта за цяла България. Това проучване ще бъде направено във всички области на страната.
В Област Кюстендил ще се поставят общо 684 броя детектори за измерване на радон в жилища, като разпределението е следното по общини : Кюстендил - 275 бр., Бобов дол -59 бр., Бобошево - 22 бр., Невестино – 63 бр., Трекляно – 30 бр., Дупница - 160 бр., Кочериново - 40 бр., Рила - 18 бр., Сапарева баня - 17 бр.
Повече информация на лицата, желаещи да участват в това проучване, може да се получи на гишето за обслужване в РЗИ – Кюстендил и офис Дупница и на следните телефони 078/558 202 и 0701/50 881.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети