Япония издаде заповеди за арест на двама бивши US военни, помогнали за бягството на Гон

DenNews.bg
30.01.2020
размер на текста:

Японските власти издадоха заповеди за арест на бившия офицер от спецчастите на армията на САЩ Майкъл Тейлър и неговия помощник Джордж Зайек, за които се предполага, че са участвали в организирането на бягството на бившия шеф на „Нисан“ Карлос Гон миналия декември. Според информационната агенция Киодо, цитирана от ТАСС, те могат да бъдат обвинени в укриване на престъпник. В същото време беше издадена и заповед за арест на самия Гон - за нарушаване на закона за влизане и излизане от страната, предаде БГНЕС.
Тейлър е служил дълго време в специалния отряд на американската армия, известен като Зелените барети. След това той, както отбелязва Киодо, е създал компания с дейност в областта на сигурността, изпълнявала различни задачи, включително в Афганистан и Ирак. Зайек е работил в сътрудничество с тази компания повече от 10 години, съобщи агенцията.
След като избяга от домашен арест, Гон, според Киодо, се срещнал с тези хора в хотел в Токио, след което с високоскоростен влак е пристигнал в Осака. Според агенцията, от международното летище бившият мениджър на „Нисан“ е бил отведен с частен бизнес самолет, който е отлетял за Турция на 29 декември. Там Гон се е прехвърлил в друг частен самолет, който го откарал в Ливан, където се намира сега.
Гон, който има френско, бразилско и ливанско гражданство, беше арестуван в Токио на 19 ноември 2018 г. Според разследването той не е декларирал суми от възнаграждението си, възлизащи на 9 милиарда йени (повече от 80 милиона долара) като председател на борда на директорите на „Нисан“ от 2010 до 2018 година. Срещу него са повдигнати и други обвинения. През април миналата година Гон беше освободен от затвора и изпратен под домашен арест срещу голяма гаранция.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети