От РИОСВ попитали бедстващото в прах и задух Големо село: „ама дали не сте се изнежнили нещо“

DenNews.bg
27.01.2020
размер на текста:

„РИОСВ-Перник прекрачи всяка граница. Целият уикенд Големо село бедстваше под дъжд от прах и силна задушлива миризма от ТЕЦ „Бобов дол“, а в отговор на множеството сигнали от моя страна и от страна на хората не само не бе предприета проверка на момента, но дори и бях попитан: „ама дали не сте се изнежнили нещо“. Това е отношението на институциите-безразличието вече се превръща в подигравка. Обясниха ми, че прокуратурата и ДАНС не били открили никакви нарушения по документи и значи няма нищо притеснително. Но ние не живеем в документите, живеем с този въздух- почернял от пепел и задушлив като газова камера“, обясни кметът на Големо село Васил Васев.

Трудно му е да говори от възмущение…. и безсилие.

Събрал е пепел от игрушките на детската площадка в селото, където децата би трябвало да играят, вместо да стоят заключени по къщите, и ще я предаде за анализ в независима лицензирана лаборатория.

„Екоинспекцията е длъжна да реагира на сигнали и то в такива ситуации, но явно събота и неделя са им за почивка. Като не искат да си свършат работата, аз ще занеса пепелта за изследване. Проблемът дойде, че високият комин, който няма сероочистка, работи без спиране през целия уикенд. Този комин трябва да го пускат само извънредно, защото няма никакво очистване. Казват, че сега не били горели боклуци-ама как да не се гори боклук, като той е смесен с въглищата и е видно, че горенето продължава“, обясни още Васев.

Никой не отговори на двата телефона за връзка с РИОСВ-Перник днес. Дори и на „зеления телефон“, посочен за денонощни сигнали.

А апокалиптичната картина на черния дим от високия комин на теца притесни и мнозина дупничани, които споделяха снимки и видеа в социалните мрежи. Черният дим се виждаше дори и от село Бистрица, тъй като вчера времето бе ясно и тихо.

Големоселци обявиха готовност за ефективни протести, но за момента все още няма официална дата за това.

„Днес се свързах с една от екологични организации у нас. До края на деня ще проведа разговор с тях, защото те са експерти и могат да ни посъветват как да действаме в тази ситуация. Ситуация, в която бяхме вкарани от държавните институции, разрешили в ТЕЦ „Бобов дол“ да се горят отпадъци. Да се гори боклук в инсталация, която не само е остаряла, но не е и ремонтирана от години и при условия, че гледат да пестят от всеки разход за опазване на околната среда и здравето на хората“, посочи още Васев.

Кметът на община Бобов дол Елза Величкова също е потресена от отказа на РИОСВ да извърши проверка в момента на силно замърсяване и при наличието на множество сигнали от страна на граждани на „зеления телефон“ и на тел. 112.

„Не само, че няма постоянно наблюдение на въздуха при нас, но и от РИОСВ не искат да дойдат, когато хората едва дишат и всичко е почерняло от прах. Дори този прах да не съдържа токсични вещества, той сам по себе си е риск за човешкото здраве“, обясни Величкова.

Днес високият комин на теца на работи. „Сигурно най-после си разпалиха пещите! Точно с началото на работната седмица, когато от РИОСВ може пък и да решат да дойдат на проверка“, посочи Васев.

От страницата на РИОСВ-Перник става ясно, че обяснението за работата на всичкия комин е точно такава-разпалване на пещите с мазут и при предишни сигнали от страна на граждани отговорът е точно такъв-разпалване на пещи, което било наложително и не можело да се избегне. Защо обаче разпалването на пещите става все в почивни дни и защо трае денонощия наред? Въпрос, който за момента си стои без отговор, както без отговор е и „зеления телефон“ на инспекцията.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети