САЩ, Япония и Франция евакуират свои граждани от Китай

DenNews.bg
26.01.2020
размер на текста:

САЩ, Япония и Франция започват евакуация на свои дипломати и граждани от Китай заради разрастващата се зараза с новия смъртоносен вирус.
Консулството на САЩ в Ухан, в епицентъра на огнището с новия коронавирус, ще евакуира своя персонал и граждани с чартърен полет, съобщава АП.
Китайският министър на здравеопазването заяви, че страната навлиза в "решаваща фаза", тъй като "изглежда, че способността на вируса да се разпространява се засилва."
Сяоуей отказва да коментира колко време ще отнеме взимането под контрол на ситуацията, но посочените ограничения за пътуване и други строги мерки трябва да доведат до резултати "с най-ниска цена и най-голяма скорост."

В информацията от американското посолство в Пекин се казва, че ще има ограничен капацитет за транспортиране на граждани на САЩ при полет във вторник от Ухан, който ще е директно до Сан Франциско. В случай, че няма достатъчно места, приоритет ще бъде даден на хора, "с по-голям риск от коронавирус".
Междувременно САЩ съобщиха за трети случай - мъж в Южна Калифорния, който е пътувал от Ухан.

Френското консулство също обмисля евакуация на своите граждани от Ухан. Френското правителство проведе извънредна среща днес, за да реши дали да изведе около 800 френски граждани, които живеят в Ухан.


Френски медицински екипи, започнаха да се срещат с пътници, пристигащи с полети от Китай в Париж на "Шарл дьо Гол" и други летища, за да следят за възможни случаи на заразяване.

Япония също се подготвя да изведе своите граждани от Ухан.
Последните данни от неделя, обхващат 24 часа и отбелязват увеличение от 15 смъртни случая и 688 случая на инфектирани.

 

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Петрич”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР.

След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в държавата коронавирус,
22-та българи са изявили желание да се евакуират от съображения за сигурност и да се приберат предсрочно у нас. Българското Външно министерство следи ситуацията в Китай и оказва всякакво съдействие на сънародниците ни там.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети