Кметът на Благоевград обжалва съдебното решение да напусне поста

DenNews.bg
24.01.2020
размер на текста:

Новоизбраният кмет на Благоевград Румен Томов ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Административен съд-Благоевград, което го задължава да напусне поста. Причината е, че кметът не е излязъл навреме от фирмите си и с това е нарушил закона.
Румен Томов е категоричен, че не е нарушил законовите срокове.
Той обясни, че ако ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ще има предсрочни избори за Благоевград, на които възнамерява да се яви отново.
"Човек, когато губи, трябва да губи с достойнство. Аз лично не съм реваншист - не бих предприел такива действия, ако бях в тази ситуация", коментира Томов факта, че делото срещу него се води по сигнал на бившия кмет Атанас Камбитов.
Той посочи, че е заварил общината в много лошо финансово състояние и е затегнал финансовото дисциплина. Възнамерява да сезира и прокуратурата.

Според Административен съд-Благоевград в едномесечен срок от обявяването на изборния резултат Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както Председателя на ОбС-Благоевград, така и ОИК-Благоевград в указания срок до 4 декември 2019 г.
Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията. "Това налага отмяната на решението и връщане на преписката на административния орган. При новото произнасяне ОИК-Благоевград следва стриктно да приложи неблагоприятните последици на чл. 42, ал. 1, т. 5 във връзка с разпоредбата на чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА - предсрочно прекратяване пълномощията на Румен Томов, избран за кмет на община Благоевград, с излагане на ясни, конкретни и обосновани съображения, съобразявайки мотивите в настоящия съдебен акт", е записано в съдебното решение.

Припомняме, бившият градоначалник Атанас Камбитов сезира Общинската избирателна комисия, че новият кмет не е спазил законовия срок за заличаване на едноличната си фирма в Търговския регистър.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети