Властите в Китай затвориха още 4 града близо до Ухан

DenNews.bg
23.01.2020
размер на текста:

 Властите в Китай са забранили пътуванията от още четири града, които се намират близо до Ухан, който е огнището на новия смъртоносен коронавирус, съобщават световните осведомителни агенции.

Общо над 19 млн. души са засегнати в петте града в провинция Хубей, като населението на Ухан е около 11 млн. души, на Хуанган е около 7 млн. души, а на Ъджоу - към 1 млн. души. Другите два града са Чъби и Джицзян, които са по-малки. Властите разшириха ограниченията за пътуване до още два централни китайски града, часове след като съобщиха, че 17 души са загинали, а 617 души са се заразили с болестта.

Ограниченията за пътуване с влак и с друг вид транспорт се прилагат за десетки милиони хора и идват само дни преди китайската Нова година, когато стотици милиони хора пътуват из страната и извън нея.

Китайските власти по-рано днес блокираха Ухан, голям пристанищен град с повече от 11 млн. души население и център на заразата, която се разпространи в няколко други страни по света, като това наложи отмяната на полети и влакове, тръгващи от града, а също и спирането на автобусите, метрото и фериботите в рамките на града. До вечерта властите планират да блокират 7-милионния град Хуанган, който се намира на около 50 км източно от Ухан, и да затворят жп гарите в близкия град Ечжоу, в който живеят около 1 млн. души.

В Хуанган общественият транспорт и отпътуващите влакове трябва да спрат обслужването в полунощ. Жителите няма да могат да напускат града без специално разрешение. В Ечжоу всички жп гари ще да бъдат затворени.

В Ухан местните хора казват, че паниката нараства, след като градът е под блокада.Приблизително 30 000 души средно летят от Ухан на ден, показват данните от въздушния трафик. Много повече хора излизат от града, използвайки наземен транспорт като влакове и автомобили. Градът е промишлен и търговски център в Централен Китай, където се намират най-голямото летище и пристанище в областта

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети