Затвориха летището на Канбера заради пожарите

DenNews.bg
23.01.2020
размер на текста:

Пожарите в близост до австралийската столица Канбера затвориха летището на града. Пътническите полети бяха спрени, за да се направи път на самолетите, работещи по гасене на пламъците, съобщиха властите. Високите температури и силните ветрове подхранват избухването на нови пожари в няколко области в Източна Австралия, завършвайки период на почивка след няколко дни дъждове и по-хладно време.
Страната се бори с безпрецедентна вълна от пожари от септември насам, които опустошиха редица общности и диви животни. Полетите до и от столицата на Австралия бяха прекратени около обяд местно време в четвъртък, "за да се позволят авиационни пожарогасителни операции", заяви говорител на летището в Канбера пред АФП. Не е ясно колко дълго ще бъдат засегнати услугите, но терминалът не е евакуиран, каза говорителят. Спешните служби в Канбера заявиха, че летището е било затворено "поради настоящите условия". Пожар, горящ на юг от летището, излезе извън контрол, съобщиха властите и предупредиха, че той може да представлява заплаха за живота на хората, които са директно на пътя му. "Хората в тези предградия са в опасност и трябва да потърсят незабавно убежище с приближаването на огъня", предупредиха властите. Пожарът досега е изгорил повече от 350 декара, докато втори фронт извън контрол пламна на запад от летището. Въпреки че летището се използва от противопожарни усилия за борба с огъня от няколко месеца, това е първият път, когато работата му е прекратена.
Междувременно австралийските власти са изгубили контакт със самолет, участвал в гасенето на горските пожари в щата Нов Южен Уелс в югоизточната част на страната, близо до Сидни.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети