Китайските власти забраниха влизането и излизането от град Ухан, станал огнище на смъртоносния вирус

DenNews.bg
22.01.2020
размер на текста:

 Китайските власти призоваха хората да спрат да пътуват в и извън Ухан, града, в който е огнището на новия вирус,  убил девет души.

На живеещите в града от 8,9 милиона души също е указано да избягват тълпи и да ограничат публичните събития.

Новият вирус се е разпространил от Ухан в няколко китайски провинции, както и в САЩ, Тайланд и Южна Корея.

Има 440 потвърдени случая, с произход на пазара на морски дарове, който „е провеждал незаконни сделки с диви животни“.

"По принцип не ходете в Ухан. А тези в Ухан, моля, не напускайте града", заяви заместник-министърът на Националната здравна комисия Ли Бин в един от първите публични брифинги от началото на епидемията.

Властите също признаха, че страната сега е в "най-критичния етап" на превенция и контрол. Междувременно в Женева, Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация се събира, за да оцени глобалните рискове, породени от вируса, и да реши дали той трябва да бъде обявен за международна спешна ситуация в областта на общественото здраве - както се случи със свинския грип и Ебола.

Такава декларация, ако е направена, би могла да съдържа съвети, издадени относно ограниченията за пътуване или търговия.

По-рано тази седмица Китай потвърди, че предаването на вируса от човек на човек се е състояло.

Вирусът, известен още като 2019-nCoV, се разбира като нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хора. Вирусът на Sars, който уби почти 800 души в световен мащаб в началото на 2000-те години, също беше коронавирус.

Признаците за инфекция с новия вирус включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане.

Първият случай в САЩ бе потвърден във вторник. Президентът Доналд Тръмп заяви, че ситуацията е "напълно под контрол" и че той се доверява на информацията, предоставяна от китайските власти.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети