Съвпадение в имената намеси дупнишка фирма в схемата с италианския боклук

DenNews.bg
02.01.2020
размер на текста:

Съвпадение в имената намеси дупнишка фирма в схемата с внос на италиански боклук у нас. Както по-рано писахме, днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов замина за Плевен, където от два дни тече разследване по сигнал за складиране на италиански боклук. На пресконференция окръжният прокурор на Плевен обяви, че близо 9 000 тона боклук от Италия е открит в склад, собственост на фирма „Феникс“.
Това моментално доведе до асоциация с дупнишката фирма „Феникс“, от чиито боклук, стопанисван под моста на магистрала „Струма“ през лятото тръгна пожар, който нанесе щети на виадукта. Така водещи медии сочат в новините си за днешната операция именно „Феникс“-Дупница като вносител на отпадъка от Италия.
Свързахме се с представител на дупнишката фирма, който обясни, че фирмата няма никаква връзка със случая, нама бази в Плевен и никъде в страната, а объркването идва от името. Всъщност в редица градове има фирми с такова име, тъй като това са наследниците на някогашните Вторични суровини, като разликата е в името на града, т.е. в случая става дума не за Феникс-Дупница, а за Феникс-Плевен.
Проверка в Гугъл ни отведе до статия на регионален сайт, в която се обяснява, че плевенската фирма се занимава с производство на строителни материали, като плочки и павета, от боклук за рециклиране.
От днешната пресконференция на окръжния прокурор на Плевен става ясно, че въпросната плевенска компания се е сдобила с разрешително от РИОСВ за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност. Проверява се дали разрешителното е фалшиво. Отпадъците били съхранявана в склад в Плевен, който в момента е запечатан от властите.
По първоначална информация става въпрос за над 8 000 тона боклук.
"По случая е образувано досъдебно производство. Разследването тече от близо два дни. През това време са извършени всички неотложни действия - оглед на местопроизшествие и разпити на хора", заяви на брифинг окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.
Тя поясни, че разследването е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци.
Предвид сложния предмет на разследването и с оглед обществения отзвук, ръководството на разследването се води от Окръжната прокуратура, уточни Ваня Савова.
Сигналът за депонираните отпадъци от Италия е получен в навечерието на Нова година и веднага е бил проверен от полицията. Досъдебното производство трябва да прецени дали е налице нарушение и дали трябва да се търси наказателна отговорност и отговорност на длъжностни лица, които не са изпълнили задължения по вноса и съхранение на отпадъци, както и по контрола на дейността, подчерта прокурорът. По думите й за два дни са извършени разпити, иззети са документи от РИОСВ, взети са материали за експертиза, която ще бъде възложена на екип от София. Разследването трябва да установи дали има престъпно деяние и дали то е свързано с нарушаване на установения ред по съхранение на отпадъците и дали отпадъкът създава опасност за живота и здравето на хората, каза Савова.
На въпрос на БТА тя отговори, че до момента няма данни, че съхранените отпадъци са опасни, но има основания, че някои длъжностни лица не са си изпълнили контролните действия. Окръжният прокурор подчерта, че огледите показват, че откритите отпадъци в Плевен не са опасни - пластмаса, хартия, дърво и метал, около 9000 тона. Взети са мерки същото лице, докато се установи дали има капацитет да преработва отпадъци, да не внесе други, изтъкна Савова. "Засега е видимо, че не ги преработва. В продължение на една година са внасяни отпадъците, трябвало е да се преработват, но не са установени условия за производствен процес - няма ток, няма вода, няма работещи машини. Фирмата в Плевен е получила по банков път пари от италианския доставчик", поясни Савова.
Проверката е на плевенска фирма и на фирми, свързани със същия собственик. Депонираните отпадъци в голямата си част са внос от Италия - пристигнали по море, а не от влаковата композиция, за която излезе информация в медиите, каза Савова.
Главният секретар на МВР, главен комисар Ивайло Иванов уточни, че има запитване от България до италианските власти по каналите за международно сътрудничество дали има нещо общо този боклук в Плевен с операцията в Италия. Досега няма получени данни за подобна свързаност, каза той. По думите му освен неправилно съхранение на отпадъци се проверяват и действията на контролни органи. Според главния секретар нарушенията са, че се прави една дейност по документите, но реално действията не се случват и затова ще се носи отговорност.

Разследването продължава.

Припомняме, че през първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро. Седмица по-късно последваха и арестите на стотици мафиоти от Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети