Седем ареста в Турция заради бягството на бивш шеф на „Нисан“ от Япония

DenNews.bg
02.01.2020
размер на текста:

Турската полиция е задържала седем души, включително четирима пилоти, като част от разследване как избягалият от Япония бивш шеф на "Нисан" Карлос Гон е преминал през Истанбул на път за Ливан. Това обяви говорител на полицията пред "Ройтерс".
Гон, който очакваше съдебен процес в Япония през април по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, избяга от домашния си арест и сега е в Бейрут.
Представителят поясни, че сред задържаните има двама служители на летище и един работник, занимаващ се с товари. Седемте задържани ще се явят пред съда днес.
Медии съобщиха, че вътрешното министерство на Турция е започнало разследване по случая с Гон.
Самолет с Гон пристигнал на летище "Ататюрк" в Истанбул в 5,30 часа, пише "Хюриет" и допълва, че прокуратурата е издала заповеди за арести.
Гон е използвал два различни самолета- до Истанбул и оттам до Ливан.
Бизнесменът има френско, ливанско и бразилско гражданство. Гон беше арестуван в Токио през ноември 2018 г. и срещу него бяха повдигнати четири обвинения.

Междувременно държавният секретар по икономиката Аниес Пание-Рюнаше обяви в ефира на телевизия Бе Еф Ем Ти Ви, че Карлос Гон няма да бъде екстрадиран, ако пристигне във Франция. „Ако г-н Гон пристигне във Франция, ние няма да го екстрадираме, защото Франция никога не екстрадира свои граждани. Следователно ние ще прилагаме за г-н Гон същите правила. Това обаче не ни пречи да мислим, че Гон не е трябвало да бяга от японското правосъдие“, допълни Пание-Рюнаше.
На въпрос какви ще бъдат действията на Франция по сътрудничеството с Япония по делото на бившия шеф на френско-японския автомобилен съюз (Renault-Nissan-Mitsubishi) френският държавен секретар подчерта, че страната й няма да поиска от Ливан екстрадирането му, тъй като съдебното дело се води от Япония. Обвиненията срещу Гон са повдигнати от Япония, а не от Франция, а Япония няма споразумение за екстрадиране с Ливан, поясни Пание-Рюнаше.

На 31 декември бе съобщено, че Гон е избягал от Япония в Ливан. Същия ден той самият потвърди този факт, обвинявайки японското правосъдие, че действа несправедливо и пристрастно. Бившият шеф на Нисан е влязъл в Ливан, използвайки френски паспорт, съобщи ливанска телевизия, позовавайки се на официален източник.

Япония вече започна разследване на бягството на Гон. Токийската прокуратура обискира резиденцията му в японската столица днес. Към момента не е известно как Гон, намиращ се под домашен арест и постоянно наблюдение от полицията, е успял да напусне Япония. По-рано бе съобщено, че той е бил изведен от провинциално японско летище в сандък за музикални инструмент, а след това е бил транспортиран в Ливан от Турция с частен бизнес самолет.
65-годишният Гон, който бе задържан на 19 ноември 2018 г., бе освободен срещу парична гаранция от 500 милиона йени (около 4,5 милиона долара) през април 2019 г. и поставен под домашен арест при изключително строги условия, след като прекара почти 120 дни в ареста. Токийската прокуратура твърди, че той не е декларирал коректно размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80 милиона долара като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010 до 2018-а. Повдигнати му бяха и други обвинения за финансови злоупотреби.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети