Балканските страни не са подготвени за силно земетресение

DenNews.bg
02.01.2020
размер на текста:

От Букурещ до София и из балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при земетресение. Това констатира "Ню Йорк таймс" в статия със заглавие "Уроците от албанското земетресение - Балканите не са готови за Голямо земетресение".
Земният трус от 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4 по Рихтер причини смъртта на над 50 души, наранявания на стотици и остави хиляди без покрив.
Матей Сумбасаку, основател на Re:Rise - първата румънска НПО, специализирана в намаляване на сеизмичния риск, - който казва, че само в Букурещ има 349 високорискови постройки, които вероятно ще рухнат при силно земетресение. Голяма част от тях са в жилищни комплекси. Стотици други сгради биха получили големи повреди.
"Ню Йорк таймс" припомня за двете опустошителни земетресения през 20-ия век в планината Вранча, Източна Румъния - през 1940 г. с магнитуд 7,4 и на 4 март 1977 г. с магнитуд 7,2. При втория земен трус се срутват над 30 високи сгради в Букурещ, загиват около 1580 души и близо 11 хиляди са ранени.
В текста на статията се припомня за земетресението в българския град Стражица през 1986 г. с магнитуд 5,7, причинило сериозни разрушения и оставило хиляди хора без дом. Цитира се експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради.
Припомняме, на 30 декември земетресение с магнитуд от 4,5 степен по скалата Рихтер беше усетено на територията на България. Епицентърът на труса беше в Рила планина - на 18 км южно от Самоков, на 61 км южно от София и 38 км североизточно от Благоевград. Дълбочината на труса е 10 км. Нямаше жертви и ранени, но експертите определиха труса като изключително странен.
Ден по-рано земетресение от 3,3 по Рихтер бе регистрирано и близо до Банско. Епицентърът бе на 6 километра северно от Разлог и на 85 километра южно от София с дълбочина 15 км.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети