Председателят на ОбС-Дупница: Национализацията във ВиК-сектора не ми харесва, но няма какво да се направи

DenNews.bg
18.01.2020
размер на текста:

Председателят на Общински съвет-Дупница, принципал на водното дружество ВиК-Дупница, не вижда вариант за противопоставяне и избягване на правителствения план за национализация във ВиК-сектора, което означава, че най-вероятно Дупница ще избере да наблюдава пасивно процеса на одържавяване, макар според Костадин Костадинов, това да носи още по-големи рискове-безконтролно назначаване на "калинки", несправедливо разпределение на финанси, вероятността политическите решения да надделяват над експертните и пр.


Както вече писахме, предложението е държавата да поеме пълен контрол над ВиК-дружествата, независимо дали към момента са общински, частни или с участие на държавата, като се създаде държавен холдинг, управляван от управителен съвет, надзорен съвет и под шапката на регионалното министерство.


„Разбира се, че, като демократ човек, не съм очарован от случващото се, но просто нищо не може да се направи. Нещата стоят така, че, ако искаме финансиране за подмяна на мрежата, трябва да сме в асоциация и съответно в новия холдинг. Държавата казва-за да получите пари, трябва да сте в асоциацията. А ВиК, като общинско дружество няма как да генерира финансови постъпления, с които дружеството само да подновява мрежата. Дори цената на водата да се увеличи, дори събираемостта да се подобри, дори да се намали разходът за заплати, което всъщност е невъзможно, защото и в момента в дружеството се взимат минимални заплати, не може да се генерират онези над 100 млн. лв., нужни за цялостна подмяна на ВиК-мрежата. В момента нямаме дори и обещание, но все пак видяхме, че държавата отпусна средства за жк „Бистрица“, т.е. има надежда, че нужните пари може да дойдат от държавния бюджет“, обясни за DenNews.bg Костадин Костадинов.


Според местния лидер на СДС, решението на кабинета за създаване на единен холдинг на водоснабдителните дружества в България, подчинен на регионалния министър, е логичен ход на кабинета с оглед много подобни решения в последните години.


Припомняме, че идеята на правителството бе разкритикувана от бившия кмет на Дупница д-р Панчо Панайотов и бившият управител на ВиК-Дупница Ангел Малинов, спасили Дупница от водна криза. Двамата са категорични, че ВиК-Дупница трябва да остане общинско и може да се справи, но под условия, че има умни и способни управител и кмет.


„Като убеден демократ, в никакъв случай не съм съгласен с подобно предложение и решение. Това противоречи на моите лични политически принципи. Противоречи на принципите на децентрализацията, на пазарните отношения, на състезателния подход в икономиката. Много пъти в моят политически път сме коментирали темата за „държавата – стопанин”. И винаги съм печелил с един ясен аргумент – покажете ми едно едничко дружество с държавна или общинска собственост, което не е на субсидии или дотации, да не е губещо! Няма такова. Защо няма? Това е друга, много дълга тема.

Като председател на Общински съвет – Дупница обаче, аз съм призован да пазя интересите на общината и на гражданите. Същите тези граждани, които избират управляващата партия и които очевидно подкрепят нейните политики. А ситуацията е много проста – основните финанси се разпределят от различните министерства. И съответно, тези министерства определят правилата. Как в Дупница бихме подменили водопреносната мрежа, ако не получим целева субсидия от кабинета? Това е практически невъзможно. Цената на кубик вода би станала над 20 лв.! А в министерството ти казват – или влизаш в асоциацията за вода (или вече в холдинга), или не получаваш никакви средства. Толкоз! И за да не бъда голословен – в момента община Дупница има входирани в МС четири проекта за водопроводи за четири големи села. И ми се иска да попитам цитираните от вашата медия д-р Панайотов и Ангел Малинов, ако сега бяха съветници, как щяха да гласуват за бъдещето на ВиК – Дупница? И ако гласуват против консолидацията, дали жителите на тези четири села няма наистина да влязат с тояги в съвета?


Това е положението в момента в нашата родина. Всичко това е резултат на вече доста години отстъпление на демокрацията и подем на тъмните сили. Сили, които искат да отклонят страната от евроатлантическият път на развитие и да ни тикнат в орбитата на Москва“, посочи Костадинов,


отправяйки критика към десните лидери и саркастичните граждани и нихилистите лузъри в социалните мрежи.


„Това е и резултат от смешните боричкания на лидери и лидерчета от десния политически сегмент, които не намериха толкова години вече път за общи действия.

Веднага искам да включа в групата на виновниците и немалката група от граждани със сравнително добри доходи. Които стоят встрани и саркастично коментират политиката, но високомерно отказват да вземат страна. Ще използвам случая да им кажа – точно вие най-много ще пострадате, когато тъмните спечелят властта. Защото този нелош живот е следствие на нашите, на демократите, усилия. До колко е добър, до колко може да е и по-добър, това е друга тема. Със сигурност обаче ще стане много, много по-тежък.
По-умни от мен хора са казали, че за демокрацията трябва да се бориш всеки ден, всяка минута. А ние, в името на уж общото добро, постоянно и постоянно правим „исторически компромиси”. Компромиси с пропагандата на тъмните, компромиси с нихилисти и лузъри в социалните мрежи, компромиси с пазарните принципи и правила... За да стигнем днес до състояние, в което ученици твърдят, че „тогава се е живеело по-добре и всички са били равни”!


Впрочем, случващото се във водния сектор не е по-различно от случващото се и във всички останали. Ударите върху частните болници, върху частните училища и университети, върху всичко частно ще се увеличават и задълбочават. След държавния строител на магистрали АМ”Хемус” сега ще има държавен воден оператор, следва държавен мобилен оператор, държавен... И така до ТКЗС.
Ще завърша със следното – такава е волята на Н.В.Избирателя! И така ще бъде, докато в България мозъците, поразени от комунизма, не станат малцинство. Докато не разберем, че всичко е в нашите ръце. Че всичко е в нашите възможности. Че няма невъзможни неща. Нищо не можем да направим, освен да не лъжем децата с илюзорни теории и невъзможно бъдеще. Да не ги лъжем, че може да се живее без да се учи, без да се работи здраво, без да се напънем...Или, че ако сменим този с онзи, ако продължаваме да чакаме „спасител”, или да търсим „силната ръка”...
И, ако доживеем, когато дойде времето поколението на децата да поеме управлението на нацията ни, вероятно е демокрацията да победи.
А дотогава – нека последния спре водата...“, казва още Костадинов.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети