Само с един подпис зам.-министър пуснал 25 000 тона италиански отпадък у нас

DenNews.bg
17.01.2020
размер на текста:

Зам.-министър на околната среда и водите е разписал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия у нас. Това съобщиха от държавното обвинение, като уточниха, че заповедта е от 06.12.2019 г. В оглавяваното вече от Емил Димитров-Ревизоро след ареста и обвинението срещу Нено Димов заради водната криза в Перник Министерство на околната среда и водите, за боклука отговаря зам.-министърът Николай Кънчев, излъчен също като бившия и настоящия екоминистър от квотата на ВМРО. 

От прокуратурата уточниха, че в хода на извършените процесуални действия на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.
От прокуратурата поясниха, че след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Плевен, главният прокурор е сезирал министъра на околната среда и водите. Иван Гешев е поискал да бъде възобновена процедурата, с която е издадено разрешителното, заради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност. „Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главния прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки“, допълниха от прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети