Кметският екип заложи мед и масло в проектобюджет на Дупница за 2020 г.

DenNews.bg
16.01.2020
размер на текста:

Амбициозен бюджет насочен силно към селата, е заложил кметският екип на Дупница за 2020 г. Подробности за проектобюджета бяха дадени от зам.-кмета по икономическите въпроси Олга Китанова и бюджетара на Общината Павел Петров. „Общата финансова рамка е в размер на 35 780 000 лева, което е с 4 млн. повече в сравнение с миналата година. Увеличението идва основно от държавната субсидия в размер на 2,4 млн. лв., от които 90% са заради увеличението на заплатите в сектор „Образование“, както и от увеличението на собствените приходи в размер на 1,5 млн. лв. от увеличението на таксата битови отпадъци и някои данъци. Постарали сме се максимално подробно и прозрачно да покажем разходната част, най-вече в капиталовите разходи“, обясни Китанова.
„Увеличението е с 1,6 млн. лв. в сравнение с миналата година. Такъв ресурс досега не е заделян никога. През миналата година бяха 3,9 млн. лв., а сега са 5,56 млн. лв. Като трябва да се отбележи, че в тази сума не попадат разходите за изкърпване на уличната мрежа в града и селата, където са заложени допълнително над 200 000 лв. за малките населени места и 150 000 лв. за града и увеличението е от собствените очаквани приходи, а не от държавната субсидия“, уточни Петров.
„Бяхме поставили задача на кметовете на села и наместници да подготвят списъци за ремонтните дейности, които трябва да се извършат при тях и по-голямата част успяхме да ги включим за реализиране. Стартира подмяната на водопровода в село Бистрица, ще бъдат изградени детски площадки в Червен брег и Крайници, ремонт на кметството в Яхиново, както и спортна площадка, детската градина в Крайници ще бъде ремонтирана, в Джерман ремонт на съблекални на стадиона и улица „Г.Димитров“. За град Дупница сме заложили основен ремонт на 12 улици. Знаете, че политиката на общинското ръководство включва не само подмяна на асфалтова настилка и тротоари, а и подмяна на подземната инфраструктура, за да се решава трайно проблемът с години напред. Имаме разговори в тази посока с водното дружество и имаме съгласие – материалите от Общината, а трудът и дейностите от тях. И в този ред на мисли, си даваме сметка за един недостатък, че досега ремонтите стартираха втората половина на годината. По обясними причини нямаше как да се довършват в същата календарна година и това създава сериозен дискомфорт за жителите. Поради тази причина, колегите вече подготвят документите за обществените поръчки, които да можем да обявим в края на февруари или началото на месец март и през месец май да могат да стартират, за да приключат преди зимния период“, обясни още Китанова.
Финансирането за двойки с репродуктивни проблеми е увеличено с 50% и от 20 000 лв., е заложено да бъде 30 000 лв. Увеличение има и за подпомагане на социално слаби хора, даровити деца, за дофинансиране на училищата с маломерни паралелки.
Субсидиите за спортните клубове остават в размера от миналата година – 90 000 лв., целева субсидия от 80 000 лв. е заложена за ФК „Марек“. Увеличение от 15% на брутното възнаграждение на общинска администрация е заложено в намеренията на кметския екип. „Сумата не е от местните данъци и такси, а стойността на увеличената държавна субсидия, която е със 120 хил. лв. за годината. Правя това уточнение, за да не се изтълкува, че виждате ли – вдигнаха данъците, за да си вдигнат заплатите“, обясни Китанова.
100 000 лв. са заложени като резерв в бюджета за възникнали непредвидени дейности.
Предложението на кметския екип обаче може и да претърпи корекции, след провеждането на общественото обсъждане в понеделник. То е насрочено за 17,30 часа в заседателната зала на Община Дупница и там всеки може да даде свои предложения във всяко едно отношение. След това проектобюджетът ще бъде разгледан и гласуван от Общински съвет. Очаква се това да стане в рамките на месец февруари на редовна или извънредна сесия.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети