Аварирал самолет изсипа гориво върху играещи си деца

DenNews.bg
15.01.2020
размер на текста:

Аварирал пътнически самолет „изкъпа“ с част от горивото си играещи се деца, причинявайки им кожни и дихателни проблеми.
Изхвърлянето на горивото е задължителна процедура при възникване на авария по време на полет, за да се избегне взрив по време на аварийното кацане.
Екипажът на самолета на американската авиокомпания "Делта еърлайнс" обаче явно не съобразил, че започва процедурата точно когато машината прелитала над начално училище в градчето Кудахи, край Лос Анджелис. Инцидентът е станал, докато самолетът се е връщал извънредно към международното летище заради авария.
Горивото се посипало върху а децата, играещи в училищния двор малко преди обед местно време.
Според служители на противопожарната служба и парамедици, повикани на мястото, 56 души, повечето деца, се оплакали от кожни раздразнения или проблеми с дишането заради вредните изпарения от горивото, но всички те получили необходимата помощ на място със сапун и вода и не се наложило никой от тях да бъде изпратен в болница.
Медиците отбелязва, че цялото изсипало се количество гориво се е изпарило много бързо и нищо възпламенимо не е останало нито във въздуха, нито на земята. Не е издадена евакуационна заповед за околния район.
Според Федералната авиационна администрация (ФАА) и според авиокомпанията самолетът "Боинг-777" тъкмо излетял за Шанхай, когато възникнал проблем с един от двигателите, което наложило той да се върне обратно на летището. Машината се приземила безопасно, след като изхвърлила значително количество гориво, за да се намали теглото й при кацане.
ОТ ФАА отбелязаха, че случаят се разследва.
"Има специални правила за изхвърляне на гориво за самолети, опериращи в и извън всяко голямо летище в САЩ - отбелязва агенцията. - Те изискват горивото да се изхвърля над определени ненаселени райони, обикновено от голяма височина, така че горивото да се атомизира и разпръсне, преди да достигне земята."

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети