Тройно увеличение на болните от грип в областта, училищата бързат с оформянето на оценките за срока

DenNews.bg
15.01.2020
размер на текста:

Тройно е увеличението на болните от грип в област Кюстендил показва официалната справка на Регионалната здравна инспекция за седмицата до 12 януари. От началото на тази седмица заболяемостта може би е още по-висока, макар това все още да не е обработено и обявено официално. Повишаването на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания личи по опашките пред кабинетите на личните лекари, увеличаване на броя на отсъстващите ученици и натовареността на аптеките.
Към 12 януари заболяемостта от грип в областта е била 66 на 10 000 души, спрямо 19 на 10 000 души за предходните седем дни. Въпреки рязкото увеличение на болните, цифрата все още е далеч от стойностите, при които се обявява епидемия, а именно 200 на 10 000 души. Грипна ваканция в училище се обявява при 30% отсъстващи ученици.
Припомняме, че миналата година грипът в Дупница и областта настъпи в края на месец януари, а първо бе обявена грипна епидемия, а едва по-късно грипна ваканция.
Учителите вече подготвят оформянето на оценките за края на първия срок, който официално свършва на 5 февруари, именно заради риска от грипна ваканция.

За отминалата седмица в областта отново има увеличение на болните от варицела-14 нови пациенти, спрямо 6 за предходната седмица.

Пет случая на хепатит А, известен като хепатита на мръсните ръце или жълтеница, са регистрирани за миналата седмица. Повечето пациенти за от община Бобов дол.
Пет са случаите на ротавирусен гастроентерит, а един на туберкулоза.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети