НАП пусна и второто приложение за изтеклите лични данни

DenNews.bg
05.09.2019
размер на текста:

Националната агенция по приходите пусна и второто приложение, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени при хакерската атака срещу базите на дани на НАП в средата на юли месец.
Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица.
Справката за това какви лични данни са били неправомерно разпространени може да се направи на адрес: https://check.nra.bg/. Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.
Информация за типа лични данни, които са били неправомерно разпространени, гражданите могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.
За българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, а живеят дългосрочно в чужбина и заради това нямат възможност и да посетят офис на НАП, има телефонен номер за връзка с НАП от чужбина - +359 2 9859 6801. Експерт на НАП ще отговаря на въпросите на гражданите, след като зададе контролни въпроси за идентификация.
Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.
Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети