Класическата музика, зеленината, отличните обществени услуги и сигурност правят Виена най-добрият град за живеене

DenNews.bg
04.09.2019
размер на текста:

Виена е най-добрият град за живеене град в света. Австрийската столица е водач на класацията на "Икономист интелиджънс юнит" за втора поредна година. Вторият най-приятен град за живеене в света е Мелбърн, а Париж губи позиции заради протестите на "жълтите жилетки". В класацията влизат 140 града.
Австрийската столица привлича туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, но наред с това има множество зелени пространства, отлични обществени услуги и по-сигурна среда. Това именно даде преднина на Виена пред Мелбърн, след като австралийският град заемаше челната позиция в продължение на седем години.
Разликата между двата града е минимална - 0,7 точки от общо 100. Виена получава 99,1 точки в класацията за 2019 г., публикувана днес, също колкото е имала и миналата година. Мелбърн получава 98,4 точки, а Сидни - 98,1.
В първата десетка доминират Австралия и Канада, всяка от двете страни с по три града. Япония също е в тази група с Токио и Осака. Девети град в класацията е Копенхаген.
Париж губи пет позиции и се класира 25-и заради въздействието на протестите на "жълтите жилетки".
Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света - последен е Дамаск, зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи.
Класацията на 140-те града се съставя въз основа на критерии, включващи жизнения стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до образование и медицински грижи, икономическата политическата стабилност. За първи път е отразено и влиянието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са санкционирани заради лошото качество на въздуха и недостатъчното водоснабдяване.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети