Борис Джонсън понесе тежък удар в парламента, когото опита да подчини

DenNews.bg
04.09.2019
размер на текста:

Депутати от различни партии в британския парламент, които се обявиха против Брекзит без споразумение, нанесоха тежко поражение на премиера Борис Джонсън късно снощи, за да се опитат да му попречат да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение.
Разбунтувалите се консерватори и депутати от опозицията отбелязаха точка срещу Джонсън по време на първия етап от опита му да приеме закон, с който се очакваше, че ще предотврати възможността за "Брекзит" без сделка, съобщава БиБиСи.
В Камарата на общините гласуваха по следния начин: 328 гласа "за" срещу 301 гласа "против" за това да се внесе законопроект, с който да се отложи датата за излизане от Обединеното кралство.
В отговор Борис Джонсън обяви, че ще внесе предложение за предсрочни избори, като вероятната дата е 14 октомври.
Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин обяви, че законопроектът трябва да бъде приет, преди каквито и да било избори.
Общо 21 депутати консерватори, включително и редица министри от бившия кабинет, се присъединиха към опозиционните партии, за да нанесат удар на правителството.
След гласуването, от "Даунинг стрийт" обявиха, че разбунтувалите се консерватори най-вероятно ще бъдат изключени от партията.
Никой от десетимата, оказа се, не бе очаквал, че ще бъде заплашен от изключване. Сред онези, които ще се разделят с Консервативната партия е и сър Никълъс Соумс, внук на Чърчил. 71-годишният Соумс, който през 2014 г. получава рицарско звание от кралица Елизабет, е член на парламента от 1983 г., като преди това е бил заместник-министър на отбраната. Той е син на Мери Соумс, най-малкото от петте деца на Чърчил.

По-рано вчера Борис Джонсън загуби мнозинството си в парламента, след като депутатът от британската Консервативна партия Филип Лий напусна партията си и се присъедини към Либералдемократите.
В резултат на късното гласуване във вторник днес опозицията ще се възползва от правото си да обсъди и гласува законопроект, предназначен да лиши премиера Борис Джонсън от възможността да осъществи "Брекзит" без сделка, в случай че не сключи ново споразумение за условията на "развода" с Брюксел.
По-рано влиятелният лейбърист Хилари Бен публикува на страницата си в "Туитър" текст на законопроекта, който "предоставя време на правителството да постигне ново споразумение с Европейския съюз на заседание на Европейския съвет следващия месец".
Освен това той позволява на кабинета да изготви "искане за специално разрешение парламентът да напусне ЕС без сделка". Ако и след изтичането на крайния срок сделка не бъде постигната, парламентът ще отхвърли желанието на правителството за прилагане на "твърд" "Брекзит" и дори и ако Джонсън не помоли Брюксел да отложи датата за излизане на Великобритания от ЕС, то тогава законът ще го задължи. При това положение новата дата за "Брекзит" ще е 21 януари 2020 г.
Междувременно стана ясно, че Ирландия започва нова фаза в подготовката за "Брекзит" без споразумение, като предупреждава местния бизнес да се готви тъкмо за подобен развой на събитията. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети