Властта единодушна: Северна Македония в ЕС само по ясни критерии, защитаващи националния ни интерес

DenNews.bg
30.09.2019
размер на текста:

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален интерес. Това обяви президентът Румен Радев след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и председателят на парламента Цвета Караянчева. България винаги е подкрепяла европейското развитие на Северна Македония. Ние инициирахме подписването на добросъседския договор и се надявахме наслоените с години проблеми да бъдат решени, но това не се случи, коментира президента.
Липсата на конкретни срокове в договора доведе до изоставане на евроинтеграцията на Северна Македония, продължи той. Поведението на съседката ни обаче в момента поражда несигурност и недоверие. И сега, по думите на Радев, страната ни не трябва да позволява евроинтеграцията на съседката ни за сметка на българската история. Като знаци за това Радев разчете "обезпокоителните резултати от работата на съвместната комисия и поведението на политиците в нашата съседка".
Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес, заяви президентът Радев. Той обяви, че всички присъстващи на срещата са се обединили около позицията да бъдат създадени изисквания, които да са част от преговорния процес за еврочленство на Северна Македония. "Тези критерии трябва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключването на преговорите с ЕС а също така и междинни цели с ясни измерители за всеки етап от преговорите с ЕС", обясни президента. След като правителството изработи позицията, тя ще бъде ратифицирана от българският парламент, подчерта президентът.
Особено внимание трябва да се обърне на текстовете в учебниците, учебните програми, надписите върху паметни плочи и музеи, защото те гарантират чистата история, допълни президентът. Важно е да се очертаят т.нар червени линии, които трябва да гарантират че евроинтеграцията на Северна Македония, която няма да използва българската история за разменна монета, подчерта Радев.
Президентът добави, че тези условия трябва да са ясни и открити условия. А при тяхното неизпълнение да не се дава ход на следващите етапи на преговорния процес. Това трябва да бъде ясно още при старта на преговорния процес за Северна Македония, заяви той. Една такава коректна и открита позиция ще е в полза на България, на ЕС - защото ще донесе стабилност в региона, а и на Северна Македония - устойчивост на приобщаването й към Общността. На днешната среща поставих на масата и въпроса за еърполисинг/air policing/ – имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, така че да поеме своята част от отговорността. За това нещо имаме и средства и възможности, каза президентът. По думите му България може да поеме дежурства за опазване на сигурността на въздушното пространство над Северна Македония и трябва да го направи. Така ще покаже още веднъж отговорността си за стабилността на Балканския регион.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети