Отстраниха от поста кмета на Костенец

DenNews.bg
03.09.2019
размер на текста:

 Днес, 3 септември 2019 г., Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Костенец Радостин Радев.

Съдът прие, че заемайки поста той може да повлияе на разследването на деяния, извършени от него в качеството му на длъжностно лице.

Специализираната прокуратура поиска отстраняването на Радев ден, след като на 30 август 2019 г. го привлече привлече към наказателна отговорност по второ дело – за длъжностно присвояване на 22 137 лева (престъпление по чл.

201 от НК). Радев бе обвинен в това, че през декември 2018 г., в условията на продължавано престъпление, на два пъти поискал и получил въпросната сума от касата на общинско предприятие за дърводобив и я присвоил за себе си. По това производство той се разследва и за безстопанственост, наложена му е мярка за неотклонение “Парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Близо два месеца преди това – на 18 юни 2019 г., Специализираната прокуратура придлече Радев към наказателна отговорност за активен подкуп - в качеството му на длъжностно лице той обещал 30 000 лева на общински съветник, за да гласува по определен начин на предстояща сесия на Общинския съвет. Първоначално съдът го дазържа под стража, по-късно измени мярката му за неотклонение в „Домашен арест“. На 29 август 2019 г.

Апелативният специализиран наказателен съд определи на Радев парична гаранция от 70 000 лева, която не подлежи на обжалване.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети