Полфрийман остава в Бусманци, където ще чака решението на съда

DenNews.bg
26.09.2019
размер на текста:

Джок Полфрийман остава в дома за настаняване в Бусманци до окончателно решение на съда.

Една от причините австралиецът да не бъде освободен, вклчително и неговата персонална сигурност, каза заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов пред журналисти.

"Този човек не може да се разхожда свободно по улиците. Полфрийман не е заявявал желание да излезе от Бусманци", посочи Балабанов и допълни, че "този човек няма никакви претенции към МВР".

Полфрийман, който беше предсрочно освободен от затвора, ще чака в Бусманци решението на ВКС по искането на главния прокурор Сотир Цацаров. Според Цацаров освобождаването на австралиеца е извършено от незаконен съдебен състав на Апелативния съд в София, в който двама от тримата съдии е трябвало да си направят самоотвод.

Заради пропуски по комплектоване на делото ВКС го върна в СГС, а днес стана ясно, че те са поправени и делото отново влиза в Касационния съд.

Във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване. Балабанов заяви, че не иска да коментира, а и не може да коментира решение на съд, най-малкото защото не е юрист. Той предположи обаче, че родителите на жертвата могат да заведат гражданско дело.

МВР чака в момента всички нужни документи, включително и от съдилищата в страната, за да го пусне да напусне страната. Балабанов заяви, че ще изпълни решение на съд, но не желае да влиза в тълкувание на юридически.

Балабанов не допуска, че Полфрийман може да съде държавата за незаконно задържане.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети