Почина поетът Любомир Левчев

DenNews.bg
25.09.2019
размер на текста:

На 84-годишна възраст почина поетът и писател Любомир Левчев, съобщи БНР.
Любомир Левчев е български поет и писател, народен деятел на изкуството и културата.
Роден е на 29 април 1935 г. в Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет "Климент Охридски", специалност "Библиография и библиотекознание" към Философско-историческия факултет.
Първата му книга "Звездите са мои" е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Автор e на три романа и на сценарии за филмите "Мълчаливите пътеки", "Гибелта на Александър Велики" и "Сладко и горчиво".
Баща е на поета Владимир Левчев и на художничката Марта Левчева.
Левчев заема и редица обществени постове по времето на социализма. Работи в Радио София и вестник „Литературен фронт“. От 1972 до 1975 г. е заместник-председател на НС на Отечествен Фронт.
По-късно е и зам.-министър на културата, когато министерството се оглавява от Людмила Живкова. Той е един от бай-близките ѝ приятели. Председател е на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г.
Левчев е част от близкото обкръжение на Тодор Живков, известно като „ловната дружинка“ и действащо като неформален съветнически щаб. Член е на Президиума на НС на ОФ, на Световния съвет на мира и на Европейската академия за наука и изкуство. От 1991 г. е собственик на издателска къща „Орфей“, издаваща стихосбирки и едноименно списание.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети