Съдът допусна 99 граждани като страна по делото срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
24.09.2019
размер на текста:

Делото по жалба на екологичните сдружения „Грийнпийс“ и „За Земята“, с която се иска отмяна на новото комплексно разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда и даващо право на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори до 96 тона отпадък на ден, тръгна днес в Административен съд-Кюстендил.
Съдът конституира 99 граждани от Дупница, Големо село и Бобовдолско като заинтересована страна. Отхвърлени са заявленията на няколко столичани, тъй като според съда те не попадат в обхвата на заинтересована страна.
Припомняме, че заявленията и пълномощните бяха попълнени и подписани от граждани от региона след срещи с експерти на екологичните организации, на които хората ясно заявиха, че са категорично против горенето на отпадъци. Припомнете си ТУК и ТУК.
Днес заявленията бяха представени на съда от адвокат Станка Черкезова, която представлява екологичните сдружения.
Ответна страна в процеса е Изпълнителна агенция по околна среда, а ТЕЦ „Бобов дол“ е конституиран като заинтересована страна.
Именно представителите на централата обаче поискаха делото да се гледа при закрити врата, срещу което адвокат Черкезова възрази.
Съдът ще се произнесе по това искане в рамките на седмица. Освен това бяха назначени техническа експертиза и събирането на доказателства, като документи и становища.
Следващото съдебно заседание бе насрочено за 19 ноември.
Припомняме, че основните аргументи против горенето на отпадъци в централата са това, че не е извършена Оценка за въздействие върху околната среда; няма постоянен мониторинг и наблюдение на замърсяването на въздуха и по-специално на диоксини и фурани-опасни за човешкото здраве и природата съединения, които се отделят при горенето на отпадъци; горенето става без промяна и намерения за промяна на горивните инсталации, които са предназначени за горене на въглища. В повечето от година, откакто в централата се горят отпадъци зачестяват сигналите за силно запрашаване и неприятна, задушлива миризма в Големо село, съседните села и крайните квартали на Дупница.

Ако съдът отмени новото комплексно разрешително, в което не се сочи какви по вид отпадъци може да бъдат горени в теца, т.е. може да бъде горян всякакъв отпадък, централата ще продължи да работи със старото разрешително, позволяващо горене само на въглища. Т.е. абсолютно неверни са твърденията, че екологичните организации и противниците на горенето на отпадъци искат и биха могли да закрият работата на ТЕЦ "Бобов дол".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети