Рутинна проверка на пътя разкри канал за трафик на мигранти от Гърция през България

DenNews.bg
24.09.2019
размер на текста:

Група за трафик на нелегални мигранти от Гърция през България е била задържана при рутинна проверка на 17-и септември, съобщиха от МВР.
Граничари от Ивайловград се опитали да спрат три автомобила в района на местността Колибаря за проверка. Те не спрели. Последвала гонка, в която се включили и полицаи от града. В резултат една от колите катастрофирала. В нея били петима български граждани на възраст между 24 и 36 години.
От МВР съобщават, че освен българите, в автомобилите са открити и 16 чужденци без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Всички те били задържани и отведени в ареста в Ивайловград. В хода на продължилото разследване, в което са се включили и полицаи от Смолян и Хасково, е задържан и организаторът на канала – 25- годишен афганистански гражданин, живеещ в София. Заедно с него са били арестувани и още двама незаконно пребиваващи афганистанци. Разследването ръководи районната прокуратура в Ивайловград. Срещу българите, превозвали мигрантите, са образувани три бързи производства за трафик на чужди граждани по чл.281, ал.2 от НК. Грози ги наказание до пет години затвор и глоба от три хиляди до десет хиляди лева. Срещу афганистанците са образувани 8 бързи производства по чл.279 от НК, предвиждащ наказания с лишаване от свобода до пет години затвор и глоба от сто до триста лева. Според първоначалните данни се касае за организиран канал за превеждане на нелегални мигранти през границата на страната към страни от Западна Европа. Работата по случая продължава.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети