Над 40 коли са вдигнати от „паяка“ в Дупница за 12 дни

DenNews.bg
20.09.2019
размер на текста:

Над 40 коли са вдигнати от „паяка“ в Дупница в 12-те дни, в които репатриращият автомобил на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ действа в централната градска част.
Това обясни за DenNews.bg управителят на дружеството Радостина Велинова.
Вече има няколко ситуации с покачване на напрежението, но няма инциденти.

Това се дължи и на факта, че винаги с двамата служители на Общината има полицай. Именно униформените решават дали автомобилът е в нарушение на Закона за движение по пътищата и дали да бъде вдигнат.
„Присъствието на полицай е много важно за нас, защото така не може да има съмнения към действията на служителите ни“, обясни Велинова.

Репатрираните автомобили се оставят на паркинга пред Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (по-известен като паркинга на Учителския).

Ако шофьорът се окаже на място, когато процедурата по вдигане на колата е започнала, но автомобилът все още не е качен на „паяка“, ще освободи колата си срещу 20 лв.


Таксата за освобождаване на автомобила от наказателния паркинг е 40 лв., като се заплаща и допълнително по лев на всеки час престой. Нещо, което явно убягва на шофьорите, заради което именно на два пъти се е стигнало до напрежение.

През миналата седмица шофьор не е потърсил колата си повече от денонощие и се наложило от дружеството да започнат издирването му. „С помощта на полицията открихме собственика и го уведомихме, оказа се че той не знаел за таксата за престой и въобще не бързаше да си прибере колата“, обясни още управителят на „Паркинги и гаражи“.


Има обаче и собственици, които пък изпадат в паника, когато не открият автомобила си и мислят, че той е станал обект на кражба.
„На всички табели има телефония номер на наказателния паркинг и веднага може да се обадите за информация. Освен това след вдигането на автомобила към полицията се подават номерата и марката и дежурните знаят кои коли са при нас“, посочи още тя.

Гражданите могат да се обаждат за неправилно паркирали автомобили, но в този кратък срок откакто репатриращият автомобил работи, се оказва че има хора, които искат да решат конфликти помежду си така.
„Да, действаме по сигнали, но дали ще бъде вдигнат автомобил или не, пак казвам, решава полицаят на място. За съжаление има опити служителите да се използват за решаване на конфликти за паркоместа. Нека бъде ясно, че целта на „паяка“ е не да се печели от гражданите, не са се създава напрежение, а да се въведе ред в централна градска част. Защото от шофьорите нарушители страдат всички добросъвестните шофьори и пешеходци“, каза още Велинова.


Тя обърна внимание и това, че често има конфликтни ситуации заради местата за хора с увреждания в синята зона.

„За Дупница са издадени 3600 карти за хора с увреждания, които могат да паркират безплатно на обозначените места. Често обаче се стига до словесни нападения към служителите ни, защото местата за хора с увреждания са 25. Призовавам хората да бъдат търпеливи, защото от поведението и решенията им страдат останалите хора с увреждания. Картите, издадени от Община Дупница важат за цяла Европа. Важно е да се знае, че се издават на лицето, а не на автомобила. Нашите служители винаги проверяват дали притежателят на картата е в автомобила, за да има право на безплатен престой“, обясни Велинова.
Ако в момента няма свободни места от обозначените, хората с увреждания паркират на редовни места и заплащат редовна такса от лев за час.
Припомняме, че местата в синята зона за 350. Престоят е позволен до три часа, освен за тези с годишен абонамент за паркомясто.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети