Прокуратурата разследва смъртта на защитени лешояди

DenNews.bg
20.09.2019
размер на текста:

Под надзора на Окръжна прокуратура - София се води разследване по досъдебно производство, образувано за това, че за времето от неустановена дата до 17 септември в района на с. Бов, община Своге, Софийска област, противозаконно са унищожени екземпляри - 3 бр. птици от вида Белоглав лешояд с номера W0393, W0315 и W0323, от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*) - престъпление по чл. 278д от НК.
Извършен е оглед на местопроизшествието и е иззет биологичен материал от намерените мъртви екземпляри. Назначени са съответните експертизи, които да установят причината за смъртта на животните.
Разследването по делото продължава.


Един скален орел и пет белоглави лешояда са открити мъртви край Своге, а според прородозащитници птиците са били отровени умишлено и е възможно да има още жертви.

Птиците са част от колонии в Парк "Врачански балкан". Според еколози от Фонд за дивата флора и фауна, отровата е поставена в труп на теле. Христо Пешев обясни пред БНТ, че фермери поставят отрова, заради това че търпят загуби от нападението на хищници.
"Големият проблем е, че поставянето на отрова може да доведе до опасност и за хората", заяви Христо Пешев.

Убитите птици са много редки и защитени видове. Популацията на скалния орел е по-малко от 150 двойки, а белоглавите лешояди са по-малко от 100 двойки.

Поставянето на отровни примамки е наказуемо по закон. Дали има отрова ще прецени токсикологичния анализ, който полицията прави.
"Ние виждаме отравяне, но те ще установят дали това е така. Лешоядите бяха паднали до село, близо до хора, което не е характерно за тях", каза още Пешев.

Припомняме, че през март 2017 г. цяла новосъздадена колония белоглави лешояди загина от незаконно използване на отрови в Кресна.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети