Милиони хора се включат в безпрецедентните стачки с искане за адекватни мерки срещу климатичните промени

DenNews.bg
20.09.2019
размер на текста:

Милиони хора по света се очаква да вземат участие в най-големия протест в историята за защита на околната среда, пише "Гардиън".„Стачки за климат“ са обявени от днес, 20 септември до 26 септември.

 

Първите протести се проведоха в Австралия, където 300 000 души се събраха, за да се обявят за борба с климатичните промени. В страната са организирани над 100 събития.

Във Великобритания деца и млади хора от цялата страна ще бъдат подкрепени от стотици хиляди работници. Училищните стачки са инициирани от активиста Грета Тунберг, която започна демонстрации пред шведския парламент.

Първите мащабни протести от днешната "глобална климатична стачка" се проведоха в Сидни и Канбера. Демонстрантите призоваха лидерите на Австралия, най-големият износител на въглища и втечнен природен газ в света, да предприемат по-драстични мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Подобни протести са планирани в целия свят. 800 събития ще бъдат организирани в САЩ и 400 в Германия.

Демонстрациите са организирани преди среща за климата в ООН през следващата седмица, която е под егидата на генералния секретар Антониу Гутериш. На нея държавите ще бъдат призовани да предприемат действия за защита на околната среда. Много по-радикални мерки са необходими по света, за да се предотврати покачване на температурата над 1,5 или 2 градуса по Целзий, за да се избегне най-лошият сценарий.

Горещите вълни, сушата и наводненията вероятно ще се увеличат в бъдеще, ако не се приемат спешни действия за спиране на климатичните промени, предупреждават експерти.

Наскоро публикувано проучване показва, че броят на хората, изложени на големи горещи вълни, може да се увеличи от 330 милиона на година до 8 милиарда на година през 2050 г. Броят на хората, които ще бъдат засегнати от суша, ще се увеличи от 400 милиона на година до 1 милиард души на година, и броят на хората, засегнати от наводнения, може да се нарасне от 15 милиона на година до 100 милиона души на година.

Проблемът е свързан с увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата на Земята. Нивото на въглеродния диоксид се увеличава от Индустриалната революция и сега е на най-високото ниво за последните 4 милиона години. Според учени човечеството навлиза в "непозната територия".

Преди дни 17-годишната Грета Тунберг участва в заседание на работната група на Сената на САЩ за климатичната криза.
Сенатори приветстваха група от млади активисти за водачеството, за здравия им разум и проявената от тях мъдрост, нетипична за годините им. След това те попитали тийнейджърите за съвет как Конгресът на САЩ може да се бори с една от най-спешните и политически спорни заплахи, пред които са изправени световните лидери: климатичните промени.

Грета Тунберг учтиво е напомнила на американските конгресмени, че е ученичка, а не учен - или сенатор.

"Моля, спестете си похвалите. Не ги искаме", заявила тя, цитирана от "Гардиън", допълвайки: "Не ни канете тук, само за да ни кажете колко вдъхновяващи сме, без всъщност да правите каквото и да е по въпроса, защото това не води до нищо. Ако искате съвет за това, което трябва да направите, поканете учени, попитайте учени за техния опит. Не искаме да бъдем чути. Искаме науката да бъде чута."
В забележки, предназначени за Конгреса като цяло, Грета изтъкнала: "Знам, че се опитвате, но просто недостатъчно усърдно. Съжалявам."
Тунберг пристигна в САЩ, прекосявайки Атлантическия океан на яхта, захранвана от слънчева енергия. Тя придоби международна известност след началото на "Петъци за бъдеще": стачки на ученици, които се разпространиха в 135 страни. Номинирана е за Нобелова награда за мир.

В понеделник тя се срещна с Барак Обама. Бившият американски президент сподели снимка от срещата им, на която той похвали Тунберг като "един от най-големите защитници на нашата планета" и човек, който "не се страхува да настоява за реални действия".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети