Община Дупница ще бъде санкционирана за нарушения на закритото депо

DenNews.bg
20.09.2019
размер на текста:

Нередното, което DenNews.bg видя, е купчина отпадък в близост до ръба, откъдето започва ската на закритото сметище.

Община Дупница ще бъде санкционирана за нарушения на закритото градско сметище, установени от експерти на РИОСВ-Перник при изненадваща проверка, извършена след сигнали за задимяване и неприятен мирис.
Както писахме, проверката бе извършена в сряда преди обед, след като сутринта и предишната вечер са получени сигнали на зеления телефон на екоминистерство и регионалната инспекция за остра задушлива миризма в Дупница.
В официалното съобщение на РИОСВ пише, че е установено, че неприятните миризми са от запалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци.
По време на проверката експертите са констатирали, че товарен автомобил на сметоизвозваща фирма изсипва битови отпадъци в закритото депо, а друг камион разтоварва строителни отпадъци (тухли, керемиди, клони от дървета). В близост до ската на депото има наличие на отпадъци от асфалтови парчета. Установено е, че не се извършва запръстяване. Не е осигурено достатъчно количество земна маса за потушаване на възникналото запалване.

Сметището е затворено с огради, а вратата се отваря и затваря от служител. 


Във връзка с направените констатации на община Дупница ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, се казва в съобщението от инспекцията.

Екологът на Община Дупница Десислава Борисова отрича сметоизвозващите камиони да нарушават режима на работа на сметището, въведен след закриването му в края на 2017 г.
По думите й сметосъбиращите камиони изсипват отпадъка на площадката в горната част на сметището, но не на обособената с метални огради и обозначена с табела претоварна площадка, тъй като там в момента има голямо количество отпадък, което все още тлее след самозапалване.
Както писахме, този отпадък се е натрупал по време на дългата априлска почивка, когато сепариращата площадка във „Филиповци“, където се кара дупнишкият боклук, не е работила. Задържането на отпадъците в продължение на четири дни е довело до самозапалване, те са гасени от пожарната, но все още тлеят и не може да бъдат нито транспортирани заради опасността камионът да се запали по време на движение, нито ще бъдат приети във „Филиповци“ в този вид.
Именно заради тази камара тлеещ боклук, в момента сметоизвозващите камиони изсипват отпадъка в друга част на равната площадката над ската на сметището, която обаче не е оградена и обозначена като претоварна площадка. 

Зад Десислава Борисова е обозначената с огради и табела претоварна площадка, която в момента е задръстена от все още тлеещия и димящ отпадък от април.

Както писахме, DenNews.bg бе на място в ранния следобед в сряда, по стечение на обстоятелствата скоро, след като проверяващите от РИОСВ са напуснали депото.
От DenNews.bg подадохме сигнал до зам.-кмета Крум Милев още вечерта във вторник, че се вижда пелена над Дупница от горящото сметище, а в града се усеща неприятен мирис на изгоряло.
На следващия ден-сряда, поискахме сами да видим какво се случва на сметището и получихме разрешение за това.

 

Ето какво видяхме на място:

Извън оградите на сметището, но близо до него има купчини земя и строителни отпадъци, включително едрогабаритни късове асфалт.

Районът на сметището е ограден с метални мрежи, вратата се отваря и затваря от служител на място. Достъпът на външни лица е забранен и на място няма външни лица за разлика от предишни години, когато стопани на сметището бяха частни фирми и цели ромски семейства с деца ежедневно бяха на площадката, ровеха в отпадъците, включително и по склона на сметището. На място няма присъствие на животни, каквото имаше в предишните години – каруци с коне, кучета и котки на всякаква възраст.
На място забелязахме две кучета, които са „компания“ на служителите.

Заградената и обозначена с табела претоварна площадка се намира вляво от входа. Там в момента са тлеещите, но не горящи с пламъци отпадъци, за които се казва, че са от април.

В близост има сформирана купчина от едрогабаритени стъкла и стъклени изделия, които се вадят от отпадъците.

Пред самата сграда има купчина от едрогабаритни отпадъци-дивани, фотьойли и друга покъщнина, които се оставят от граждани до контейнерите за смет или по пътя за сметището.

До ръба на дерето видяхме няколко купчини пръст, в близост бе багерът, който се използва за запръстяване, като в момента не работеше. В дясната част на площадката имаше голяма камара отпадъци, по думите на Борисова това е първата половина от дневния отпадък, които се докарва от сметоизвозващите камиони. В момента на престоя ни багер товареше отпадъците от тази купчина в камиона, който превозва с два курса ежедневните отпадъци до площадката във „Филиповци“ (освен в празничните и почивни дни).

В непосредствена близост до ръба на закритото сметище имаше една купчина отпадък, чието място очевидно не бе толкова близо до закритото сметище. На наш въпрос защо този отпадък е близо до дерето, като дори само силният вятър стига да „сваля“ отпадъци към горящото тяло на сметището, Борисова обясни, че боклукът ще бъде вдигнат скоро, а е там от часове, заради някаква непредвидена маневра.


Доколкото позволяват условията на място-стръмният релеф на дерето, където се изсипват отпадъците на Община Дупница от 60 г., нестабилността на ръба заради многогодишното запръстяване и променливия, но постоянен дим от горенето на сметището, екипът ни успя само да надникне над сметището.

Това което видяхме е, че в горната част се вижда предимно земя, като на места се виждаха единични боклуци, а на огромна дълбочина се простират тоновете отпадъци.
Припомняме, че в момента горенето е от центъра по височина на дерето и най-вероятно е на голяма дълбочина, което прави гасенето изключително трудна задача.
Друго което прави впечатление на място е, че районът на сметището и равната площадка, където работи техниката, са сравнително чисти предвид дейността, която се извършва там. И са изключително чисти и подредени в сравнение с предишни години, когато депото бе стопанисвано от фирми, липсваха огради, липсваше контрол на достъп и целият район под сметището откъм пътя за града бе обсипан с боклуци. Равната площадка, където работи техниката, а в момента се извършва претоварването, преди също приличаше на сметище-като буквално се ходеше и работеше върху дебел слой отпадъци. В момента тази площадка е на земя, а отпадъците са подредени по купчини. Не забелязахме следи от умишлено горене на отпадъци на работната площадка, каквито съмнения бяха изказани от граждани пред екипа ни и които съмнения ние зададохме като официален въпрос на кмета Методи Чимев в сряда.

Димът идва от горенето на сметището в дерето. Работната площадка е сравнително чиста и подредена и не личат следи от умишлено горене на отпадъци. 

На работната и претоварната площадки няма следи от сажди, нито от изливане на вода, каквито би трябвало да има, ако се гори отпадък там.

Както вече няколко пъти писахме и споменахме, единствено купчината от априлския отпадък в момента дими на площадката, тъй като в недрата все още има метан и горенето не може да бъде прекъснато. Не обаче този дим е виновен за задимяването над града, а горенето на основното тяло на сметището в дерето.

Както вече писахме, от вчера вечерта Община Дупница започна ударно запръстяване, като към наличната техника бе включен багер и камион на фирма „Меридиан“. Земни маси се изгребват от близък общински имот, товарят се в камиона, след което се изсипват по ръба и следва избутването им в дерето с булдозер.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети