Откриха официално Преходно жилище за деца и младежи без родители в Дупница

DenNews.bg
20.09.2019
размер на текста:

Преходно жилище за тийнейджъри без родители отвори официално врати в Дупница, само месец след бе открит новоизграден Център за настаняване от семеен тип за деца.
И двата социални обекта са изградени с финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".

Преходно жилище, което е капацитет от 8 места, ще дава грижа на деца на възраст от 15 до 18 г. Стойността на проекта е в размер на 232 400 лв., представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.

В рамките на проекта се извърши и основен ремонт, включващ мерки за енергийна ефективност /смяна на дограма и газификация/ на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца. Разходите за този център са в размер на 58 696,70 лв. също напълно безвъзмездно.

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски отслужи водосвет, а кметът на общината Методи Чимев и собственикът на фирмата-изпълнител Николай Йосифов прерязаха лентата.
„С ръка на сърцето си признавам, че много би ми се искало тази сграда да остане напълно празна и без обитатели. Този проекти е от онези, които знаеш, че трябва да реализираш, но тайничко в себе си се надяваш да не се използва нито ден. Уви, реалностите са такива, че няма как. Затова като общество, което е ангажирано към децата без родители, които са на прага на онзи момент, в който ще вземат живота си в свои ръце, сме длъжни да им подадем ръка", каза инж.Чимев.
Преходното жилище е напълно обзаведено и оборудвано. В него са обособени 3 двойни и 2 единични стаи със самостоятелни санитарни възли, перално помещение оборудвано с перални и сушилни, кухня и всекидневна с всички необходими електроуреди за всяко домакинство, както и дворно пространство. Изграждането на такъв тип жилища ще даде възможност на децата лишени от родителски грижи да бъдат изведени от сега съществуващите домове, какъвто е дом "Олга Стоянова" и да бъдат настанени в среда близка до домашната.

Това е поредната социална придобивка за община Дупница. През изминалите години се създаде Дневен център за възрастни хора с увреждания, Социална кухня, Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания, изградиха се нови социални жилища, както и много безплатни социални услуги, което показва отношението на ръководството към социалните проблеми и постоянство при реализиране на социалната политика, посочват от Общината.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети