Феникс-Дупница ще разчиства сама терените при моста на АМ „Струма“, включително общинските земи

DenNews.bg
02.09.2019
размер на текста:

Фирмата за преработка на вторични суровини „Феникс-Дупница“ сама ще разчиства отпадъците от терените около моста на магистрала „Струма“ край града, включително от земите, стопанисвани от Общината по чл. 19. Това стана ясно след среща на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, шефа на Агенция Пътна инфраструктура Георги Терзийски, кмета на Дупница Методи Чимев, заместника ми Крум Милев и областния управител Виктор Янев.
Спешната среща се проведе, след като bTV излъчи тази сутрин видеата, публикувани първо от DenNews.bg, на които се вижда, че камион, за когото се твърди, че е от техниката, използвана от АПИ в акцията за почистване на пространството под моста, връща отпадъка отново до колоните на моста.

Без да влиза в подробности и зам.-министър Нанков повтори твърдението, че терените, отговорност на АПИ, са разчистени. Нещо, което според наши източници, а и според представители на Община Дупница всъщност е станало с изблъскване на отпадъците в терените, стопанисвани от Общината по чл. 19.

Припомняме, че РИОСВ-Перник издаде предписания на АПИ и Община Дупница да разчистят терените, за които са отговорни.
От АПИ проведоха акция по почистване, но без да извозват отпадъците. Припомнете си ТУК

От Община Дупница са изпратили питане до Министерство на околната среда и водите за това дали наистина е тяхна работа да чистят, след като в случая не се касае за отпадък, за когото по закон Общината отговаря, а именно битови отпадъци. В случая се касае за промишлени отпадъци, които всъщност са суровина и чиито собственик е ясен-фирмата за вторични суровини.


„Напълно е разчистен сервитутът на моста при 62-ри км на автомагистрала „Струма“ и в момента се извършват строително-монтажни работи по укрепване на колоните и отстраняване на дефектите на съоръжението. Остава собственикът да разчисти общинските терени в непосредствена близост до магистралата, като целта е депонираните материали да бъдат отстранени в по-голямо линейно отстояние от тялото на съоръжението. Държавата и общината ще предприемат кардинални мерки по отношение на задължаване на собственика“, заяви Нанков на срещата в Кюстендил.

Регионалният заместник-министър уточни, че ще бъдат издадени предписания по съответните процедури от Община Дупница и Регионалната инспекция по околна среда и водите-Перник. Очаква се Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да издаде писмено разпореждане за премахване на материалите в разстояние на 10 м от сервитута на съоръжението като евентуална потенциална опасност. При неизпълнение на предписанията от собственика на предприятието ще му бъдат наложени санкции.

Засегнатото от пожара съоръжение в момента се ремонтира. За движение на леки автомобили до 12 т е отворено платното в посока София, по което вече са пуснати три ленти. Реконструкцията ще бъде тежка, като ще бъдат ремонтирани колони, ригели и носещи конструкции на съоръжението в посока Благоевград. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 4 месеца, като ще се търси възможност да се направят и по-бързо, но в никакъв случай няма да се прави компромис с безопасността на мостовото съоръжение, категоричен беше Нанков. Той допълни, че държавата ще си търси всички права, включително имуществените, по отношение на собственика. За да не бъдат ощетени данъкоплатците, ще бъде предявен регресен иск за стойността на строителните работи за отстраняване на щетите по мостовото съоръжение. Според предварителните разчети на проектантите тя ще бъде в размер на 1,8 млн. лв.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети