Големоселци отиват лично на първото заседание по делото срещу горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

DenNews.bg
19.09.2019
размер на текста:

Жители на Големо село, начело с кмета Васил Васев, ще присъстват лично на първото заседание по делото срещу горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.
37 местни са подписали заявления за включване в процеса като заинтересована страна.
Както писахме 12 души попълниха пълномощни и заявления на срещата с експерти от екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ във вторник вечерта.
Към момента на кмета на селото Васил Васев са предадени още 25 комплекта документи, но той очаква до утре сутринта да се включат още хора, поне десетима.
Все още не е ясно колко души от Долистово и Мало село ще заявят желание да се включат в делото, но вчера в Големо село са дошли пратеници, които да вземат документи заради заявено желание на хората от двете села да се включат в процеса.
Кметът на Бобов дол Елза Величкова също е предала своето заявление, но все още юристите на Общината не са излезли със становище дали Общината може да се включи като заинтересована страна.
Жителите на общините Бобов дол и Дупница могат да попълнят заявления до утре, когато те трябва да бъдат предадени на адвокат Станка Черкезова, която ще внесе документите в Административен съд-Кюстендил на първото заседание по делото във вторник, 24 септември.
Тогава съдът трябва да прецени дали ще конституира гражданите, заявили желание да участват в процеса, като заинтересовани страни.
Както вече писахме, делото е по жалба на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ и се иска отмяна на комплексното разрешително, издадено от Изпълнителна агенция по околна среда, което дава право на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори до 96 тона отпадъци на ден. Това е единственият законен начин да се спре изгарянето на боклук наред с въглища. Припомняме, че експертите от двете организации обясниха, че горене на въглища и боклук заедно, няма никъде в Европейския съюз. А най-голямата опасност идва от това, че не са направени никакви промени на горивната инсталация, което е проектирана само за горене на въглища.
Горенето на отпадъци в централата е факт повече от година. Първо това е ставало тестово и без разрешително, за което има наложени санкции на теца. От април горенето на боклук става с благословията на държавата в лицето на ИАОС, без обаче да е извършена ОВОС и без да има постоянен мониторинг за замърсяването на въздуха.
В този период обаче са се увеличили сигналите за силно запрашаване и задушлив и неприятен мирис.
Именно заради тези сигнали на няколко пъти в Големо село бе изпращана мобилна станция. Резултатите обаче от замерванията все още не са предадени на кметовете на Бобов дол и Големо село.
Делото в Административен съд започва в 14 часа на 24-и септември.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети