Пламен Георгиев е и прокурор, и консул едновременно

DenNews.bg
19.09.2019
размер на текста:

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още не е освободен от длъжността прокурор в Специализираната прокуратура, след като правителството тайно го назначи за консул във Валенсия, Испания, преди повече от месец. По процедура преди да замине за чужбина, Георгиев трябва да поиска от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Към този момент няма данни това да се е случило.
Припомняме, че след като през юли месец тази година той подаде оставка като шеф на КПКОНПИ заради съмнителното притежаване на тераса, една част от скандала „Апартаментгейт“, той беше върнат на работа в спецпрокуратурата от Висшия съдебен съвет, който се събра извънредно по време на лятната си ваканция.
Няколко дни след това правителството реши, че Пламн Георгиев ще заеме длъжността на български консул във Валенсия. Вестник "Сега" попита говорителя на прокурорската колегия Даниела Машева дали бившият шеф на КПКОНПИ е подал молба да бъде освободен. Тя отговори, че не разполага с информация. От пресцентъра на ВСС поискаха въпроса на електронната поща, като до края на работното време не дадоха информация. Според източници на "Сега" Пламен Георгиев все още е на длъжност в отдел "Криминален" на специализираното звено на държавното обвинение, но никой не го е виждал на работа. Пред "Сега" ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че Георгиев е в неплатен отпуск и не знае дали е подал молба да бъде освободен от длъжност. От "Сега" настойчиво опитали да се свържат и с Георгиев, но без резултат. От Министерството на външните работи посочват пред вестника, че са в неведение дали Георгиев може да докаже, че разполага с изискваните по закон езикови умения. От министерството още не са го назначили за служител в дипломатическата служба, защото той все още е прокурор.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети