Евродепутатите гласуват днес предложение за оттегляне на пакета „Мобилност“

DenNews.bg
19.09.2019
размер на текста:

Очаква се Комисията по транспорт на Европарламента да подложи на гласуване предложението за изтегляне на целия пакет "Мобилност". Предложението е внесено от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.
Новаков е внесъл още едно искане до председателя на европарламента Давид Мария-Сасоли и на транспортната комисия Карима Дели. Искането му е четиримата британски евродепутати, които членуват в нея, да не гласуват по пакета, защото се очаква те да напуснат ЕП, съобщи БНР.
Според Новаков, не е нормално представители на страна, която напуска ЕС само след няколко седмици, да взема решения за съдбата на българските шофьори и техните семейства за години напред.

Припомняме, на 4 април 2019 г. в Европарламента бяха одобрени и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.
Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март 2019 г. по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.
На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова гласове трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".
На 27 март текстовете бяха върнати в транспортната комисия.
Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и в София.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети