Днес се навършват 18 г. от черния 11 септември

DenNews.bg
11.09.2019
размер на текста:

Днес американците ще запазят минута мълчания за 18-и път в памет на жертвите на най-черната дата в историята си-атентатите от 11 септември. На тази дата през 2011 г. терористи от „Ал Кайда“ отвличат четири пътнически самолета, два забиват в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, един от самолетите се разбива в Пентагона, а друг пада край Пенсилвания, след като пътниците правят отчаян опит да си върнат контрола над самолета и да не позволят той да бъде използван за атентат на земята.


Възпоменание ще има на мястото, на което се издигаха кулите близнаци в Ню Йорк и в Пентагона. На тази церемония ще присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс пък ще е на възпоменанието в Шанксвил в щата Пенсилвания.
Възпоменателните церемонии са за близо 3000-те жертви на атентатите. Имената им ще бъдат прочетени на висок глас по време на церемонията в Ню Йорк. Церемониите включват и едноминутни мълчания и биене на камбани в момента на разбиването на похитените самолети и рухването на кулите близнаци.

Нов документален филм на канала Ей Би О ще помогне на децата да разберат какво точно се е случило на 11 септември преди 18 години. Филмът е на Ейми Шатц и ще бъде излъчен днес в 18 ч. източно американско време. Продукцията е озаглавена "Какво се случи на 11 септември".


Припомняме, че четирите съгласувани атаки бяха извършени от 19 терористи. Два от отвлечените самолети бяха умишлено разбити в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Два часа по-късно кулите се сринаха до основи.
Първата атака бе в 8.46 часа (местно време). Тогава отвлеченият Boeing 767 на "Американ Еърлайнс", изпълняващ полет от Бостън към Лос Анджелис, се вряза в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк между 93-ти и 99-и етаж. На бода на самолета имаше 81 пътници и 11-членен екипаж.
17 минути по-късно - в 9.03 часа, същият модел Boeing по същия маршрут, но на компания "Юнайтед Еърлайнс", се удари в Южната кула между 77-и и 85-и етаж. На бода на самолета имаше 56 пътника и 9-членен екипаж.
Третият самолет - Boeing 757 на компания "Американ Еърлайнс", изпълняващ полет от Вашингтон към Лос Анджелис, се разби в сградата на Пентагона в 9.37 часа. На борда на самолета имаше 58 пътници и шестчленен екипаж.
При атаките 2996 души загубиха живота си, а над 6000 бяха ранени. Поне 200 от жертвите скачат от горящите кули на Световния търговски център и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптер, но вратите към покрива се оказват заключени. Към този момент не е предвидена спасителна операция с хеликоптер, освен това гъстият пушек и високата температура биха попречили на хеликоптерите да се намесят. 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

Точната цифра на щетите така и не стана ясна. През септември 2006 година президентът на САЩ Джордж Буш-младши обяви, че според най-ниската оценка щетите от терористичните атаки са за над 500 млрд. долара.
Три години след ужаса в сърцето на Ню Йорк, лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите. Като мотиви за атентатите са посочени американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак.
В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство.
Шестима заподозрени в съпричастност към атентата са арестувани в периода 2002-2003 година. Осъдени са и от 2006 г. изтърпяват наказанията си в затвора на американската база "Гуантанамо".
През февруари 2008 година Министерството на отбраната на САЩ предяви на шестимата затворници нови обвинения за убийство на много хора и подготовка на атентата от 11 септември. Обвинения получиха Халид Шейха Мохамед, който според доклад на разследващите се явява централна фигура в подготовката на атентата, Рамзи Биналшиба, който е отговарял за материално техническото обезпечаване работата на Ал Кайда в германския град Хамбург, Мохаммед ал Кахтани, който на 11 септември е трябвало да бъде 20-ият похитител на американските самолети; Халид Шейха Мохаммед, Али Абдул Азиз Али и саудитците Мустафа Ахмед Хавсави и Валид бин Атташ.
Късно вечерта на 1 май 2011 година президентът на САЩ Барак Обама обяви в официално обръщение от Белия дом, че Осама бин Ладен е убит в Аботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце. След края на военната операция тялото е откарано в Афганистан за идентификация, а след това погребано, без да бъде предадено на близките му, на неназовано място в Арабско море според ислямските традиции.

Разчистването на площадката на Световния търговски център приключва през май 2002 г. Девет години по-късно на мястото на кулите близнаци е открит Национален мемориал и музей. Непосредствено до мемориала през 2013 г. е завършен Световният търговски център 1 (Кулата на свободата).
Пентагонът е възстановен в рамките на една година и до сградата е изграден мемориал през 2008 година.
На мястото на разбития четвърти самолет в полето в Пенсилвания през 2009 г. започва изграждане на постоянен мемориал.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети