Викат шефа на ДАНС, вътрешния министър и Борисов в парламента заради шпионския скандал

DenNews.bg
11.09.2019
размер на текста:

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов да дадат повече информация за шпионския скандал пред народните представители, това поискаха днес от парламентарната група на ГЕРБ. От БСП пък настояват премиерът Бойко Борисов също да присъства на изслушването, за да даде на депутатите данните, с които разполага кабинетът, но не и парламентът.

Припомняме, че на 9 септември стана ясно, че прокуратурата и ДАНС разследват шпионаж, а вчера стана ясно, председателят на сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж, а руският гражданин Леонид Решетников получава забрана да влиза в България.
Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че на Малинов е повдигнато обвинение, освободен е от ареста с парична гаранция от 50 000 лева и забрана да напуска страната. Според Цацаров той е бил свързан с организации в Русия- "Двуглав орел" и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания).
Двете организации са свързани с Решетников. Неговата забрана е за 10 години.
Според Цацаров Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане. А в хода на разследването била установена и схема за изпиране на пари.
До разкритията се стигнало, след като в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система прокуратурата възложила на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. В резултат са събрани данни, че установената схема се използвала и за трансфер на финансови средства "от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната и от дейността на българските държавни органи". По този начин "се финансирали разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика", каза Цацаров.
Главният прокурор уточни, че обвинението към Николай Малинов е по чл. 105, алинея 1 от НК, "без да са извършени действията по чл. 104". И двата члена се отнасят за шпионство, но и се различават.
Член 105, ал. 1 (обвинението) гласи: "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."
А член 104 гласи: "Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."


На 9 септември Специализираната прокуратура и ДАНС извършили претърсвания в имоти и търговски дружества на Николай Малинов в Перник и Брезник и там открили множество документи, които доказват - съобщи в изявлението си зам. главният прокурор Иван Гешев, че Малинов "срещу заплащане е приел да изпълнява задачи от двете организации", споменати в изявлението на главния прокурор - РИСИ (Руски център за стратегически изследвания) и "Двуглав орел", ръководени от Леонид Решетников.
Намерена е докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде и партия, която да стане електорална сила.
Малинов свързан с Цветан Василев, Малофеев и Решетников- това е другият акцент в изявлението на Гешев, който повече от 10 минути изреждаше разкритията, които доказвали обвинението. За три години Малинов посетил 30 пъти Русия и там се срещал с Малофеев и Решетников.
Освен това в един от написаните от Малинов текстове се казва, че "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев". Цитиран е и оръжейния завод "Дунарит" - че заводът трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.


Намерени са при претърсването и договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети