Руски сенатор за разпитваните за шпионаж у нас: Решително ще ги браним

DenNews.bg
10.09.2019
размер на текста:

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Това се случва, след като вчера бившият главен редактор на вестник "Дума" и секретар на движение "Русофили" Юрий Борисов беше задържан за разпит по подозрения за шпионаж. В крайна сметка, той беше освободен без обвинение, а от прокуратурата заявиха, че е дал показания в качеството си на свидетел. От държавното обвинение уточниха, че се разпитват и други членове на организацията. По неофициална информация става дума за председателя на "Русофили" Николай Малинов и още няколко души от ръководството - Кристина Иванова, Милен Чакъров, Енчо Москов, проф. Ваня Добрева.
"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Фейсбук председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.
Косачов добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.
"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.
Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България".

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети