Бивш гл. редактор на „Дума“ е разпитван, а не арестуван за шпионаж

DenNews.bg
10.09.2019
размер на текста:

Бившият главен редактор на "Дума" Юрий Борисов е бил разпитван в Специализираната прокуратура като свидетел по разследване, отнасящо се за шпионаж. Това се разбра от съобщение институцията след като по-рано вчера се появи информация за ареста на Борисов.
Такава информация публикува вестник "Дума". Според нея рано вчера е имало обиск в дома на Борисов, като от връченото определение за претърсване и изземване се разбирало, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по член 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.
Това съобщи "Дума", като се позова на съпругата на Борисов - журналистът Дора Чичкова.
Юрий Борисов сега е един от секретарите на Националното движение "Русофили". От дома му са иззети компютри и различни документи.

 


В отговор на въпрос вътрешният министър Младен Маринов потвърди за случая в предаването "Още от деня" по БНТ, но отказа повече информация и пренасочи въпросите към брифинг заради провеждащото се следствие. Обяви, че става дума за съвместна операция между МВР, ДАНС и Специализираната прокуратура.
Около 19 ч. от Специализираната прокуратура обявиха, че под нейно ръководство нейни следователи, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 от Наказателния кодекс. Този текст именно се отнася до шпионаж.
Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица, се посочва в съобщението, а за Юрий Борисов се казва, че е разпитан в качеството му на свидетел.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети