Съдът върна в ареста шефът на ТАД Груп, бил опасен за обществото

DenNews.bg
08.08.2019
размер на текста:

Специализираният апелативен съд отмени гаранцията на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и го върна в ареста.
На втора инстанция магистратите прецениха, че Тодоров е с висока степен на обществена опасност и трябва да остане в ареста за постоянно. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Освен че според магистратите Тодоров е опасен за обществото, съдът намери достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението.
Съдебният състав обърна внимание и на една от новите експертизи на аудио записите от камерите в офиса, в един от които, според прокуратурата, Бойков и Тодоров коментират защо няма публикации във връзка с кибератаката.
Преди седмица, след като се завърна от Канада, Тодоров беше задържан на летище София, но след това съдът го освободи срещу парична гаранция от 100 000 лева. Защитата му настояваше за намаляване на огромната сума.
Иван Тодоров е един от обвиняемите за хакерската атака срещу НАП, като повдигнатото му обвинение е за подбудителство към кибертероризъм. Заседанието за мярката му за неотклонение беше открито, въпреки искането на прокуратурата да се гледа при закрити врата.
В сряда обвинението е представило 4 тома нови доказателства, сред които данни за данъчни задължения на физически лица, информация за сделки между търговски дружества, застрахователни компании и банки. Изненадващо в съда дойде и Кристиян Бойков. Магистратите обаче не допуснаха той да бъде разпитан като свидетел и да каже дали е получавал поръчки от Иван Тодоров.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети