Двама са загинали при взрив на военен обект в Русия

DenNews.bg
08.08.2019
размер на текста:

Двама души са загинали при експлозия във военноморски тестов обект в Северна Русия, съобщава БиБиСи. Жертвите са цивилни специалисти. Най-малко четирима други, както военни, така и цивилни служители, са ранени.
Съоръжението е в северозападната част на Архангелск в руска Арктика. Взривът е станал при тест на ракетен двигател, коментират служители и допълват, че при експлозията не са отделени вредни материали или радиация.
"По време на изпитание на течен реактивен двигател е възникнала експлозия и изгаряне на продукта. Няма вредни химикали, изпуснати в атмосферата. Нивата на радиация са нормални", се казва в изявление на министерството на отбраната, цитирано от Интерфакс.
Авариен самолет е използван за превоз на ранените. Те включват служители на министерството на отбраната и представители на фирмата разработчик, които "са с наранявания с различна тежест", допълва изявлението.
Имаше по-ранни съобщения за пожар във военно съоръжение в близост до град Ниoнокса в същия район, в който се намира военно-изпитателнo съоръжение, което се използва за тестване на междуконтинентални балистични ракети - МБР.
Военноморският тестови комплекс провежда тестове на практически всяка ракетна система, използвана от руския флот, включително МБР-ракети, крилати ракети и зенитни ракети. По-рано жителите на Нионокса съобщават за пожар и експлозии в близост.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети