От НП „Рила“ търсят съдействие за установяване на самоличността на мъжа, изкъпал се в езерото Окото

DenNews.bg
08.08.2019
размер на текста:

От Национален парк "Рила" се обръщат за съдействие към всички граждани, които имат информация за туриста, изкъпал се в езерото Окото преди дни. Мъжът ще бъде глобен, ако бъде установен, съобщи пред "Фокус" д-р Стефан Кирилов, главен експерт към националния парк. Той уточни, че са предприети необходимите действия за събиране на информация към момента, защото сигналът не е бил насочен към Национален парк "Рила", а е бил оповестен по медиите.

От разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как мъж се къпе в най- дълбокото планинско езеро на Балканите - Окото. Въпреки строгите забрани за къпане в Седемте рилски езера, които са защитени, подобни инциденти не са рядкост.
"От видеото се вижда, че мъж навлиза в езеро Окото и има голям брой посетители, които са в района и се надяваме за съдействие от тяхна страна. Събираме информация и от колеги и съмишленици. Изготвят се доклади по случая. След събиране на необходимата информация ще преминем към действия", каза още д-р Кирилов.
По думите му нарушителят ще бъде санкциониран с глоба, разписана в законодателството, която е от 500 до 5000 лева за физически лица, като размерът на сумата зависи от нарушението.
Според д-р Кирилов посетителите в националния парк трябва да бъдат по-отговорни и да спазват закона. По думите му от началото на летния сезон има и други нарушения. Сред тях са нерегламентирано навлизане на моторни превозни средство в района на Седемте рилските езера и единични случаи на лов и риболов.
"Важно е туристите да се движат само по маркираните маршрути и да не навлизат във водните обекти, да не замърсяват районите отпадъци, да не се късат цветя и да не се безпокоят дивите животни, както и да не се пали огън", съветва експертът.

Според него отклоняването от обозначените трасета е и сред основните причини за инциденти в планината.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети