Командос е убит при неуспешна операция за ареста на бивш президент на Киргизстан

DenNews.bg
08.08.2019
размер на текста:

Eдин командос е убит, a 36 души са ранени по време на неуспешна операция за задържането на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев.
Специалните части са предприели днес опит да задържат Атамбаев, който е обвиняван в корупция и е в конфликт с настоящия президент Сооронбай Жеенбеков. Пред дома на бившия държавен глава в село Кой-Таш, близо до столицата Бишкек, обаче се бяха събрали стотици негови привърженици, които дадоха отпор.
Един от ранените при последвалите сблъсъци командос е починал в болница. Той е бил прострелян, като куршумът е преминал през неговата бронежилетка.
Сред пострадалите общо 36 души са 15 представители на правоохранителните органи.
Президентът Жеенбеков е прекъснал отпуската си и се е върнал в столицата Бишкек, където утре ще се проведе извънредно заседание на националния Съвет за сигурност.
Атамбаев бе държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 г. Той стана първият президент в историята на централноазиатската бивша съветска република, оттеглил се доброволно от поста.
В Киргизстан президентът има право само на един шестгодишен мандат.
Именно Атамбаев бе инициатор за издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов наследник на поста. През пролетта на миналата година обаче бившият президент призна публично, че има сериозни разногласия със своя приемник.
През юни киргизстанският парламент лиши Атамбаев от имунитет, за да може той да бъде съден по обвинения в корупция. Бившият президент твърди, че те са политически мотивирани.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети