Шести ден продължава протеста до Крушаре за отмяна на заповедта за избиването на прасетата

DenNews.bg
07.08.2019
размер на текста:

Шести ден продължава безсрочния протест до сливенското село Крушаре. Протестиращите искат отмяна на заповедта за доброволна умъртвяване на домашни прасета, отказват да пуснат ветеринарите да убият животните им.
Вчера областният управител на Сливен Чавдар Божурски постави ултиматум на протестиращите да свалят блокадата, но те отказаха.
Хората обаче са непреклонни въпреки ултиматума и ще продължат с протеста, докато не бъдат изпълнени исканията им.
"Забелязани сме, но няма да отстъпим", подчерта един от организаторите на протеста Доника Мангова по повод заповедта на областния управител.

Протестиращите са отправили питане към земеделския министър Десислава Атанасова докога Дамян Илиев ще заема поста си в БАБХ.
Според недоволстващите той е един от хората, които трябва да понесе отговорност, но управляващите го пазят, защото вероятно им е важен.
Някои протестиращи заявяват, че са искали прасетата им да бъдат регистрирани, но никой не е откликнал, затова сега искат узаконяване на личните им стопанства, за да не бъдат в законова дупка.
Ветеринарен лекар сред протестиращите пояснява, че през 2004 г. е имало случай на чума по свинете в Кермен и са се справили, без да се налага да евтаназират здравите животни.
Според протестиращите избиването на прасетата няма да реши проблема предвид начина, по който се извършва и "купчините с четина и гниещи меса".


Припомняме, че по-рано днес зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да поискаме още пари от ЕС за справяне с чумата.
Вчера, 6 август, стана ясно, че ЕС ни дава 13,9 млн. лв. за борба със заразата. Новината дойде от срещата на министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.
Омбудсманът Мая Манолова пък заяви, че властта се опитва да прехвърли безхаберието си на хората. На протест на стопаните в Първомай обмудсманът настоя държавата да обезщети собствениците на прасета за всяко едно убито животно.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети