Грабеж отмъкна златни монети за 2,5 млн. долара от монетния двор в Мексико Сити

DenNews.bg
07.08.2019
размер на текста:

Ценни златни монети на стойност над 2 милиона долара са откраднати при въоръжен грабеж от федералния монетен двор в мексиканската столица, който бил оставен отворен.
Дръзкото нападение посред бял ден се случва на вихрещи се престъпност и беззаконие в Мексико Сити.
Трима мъже, единият от които размахвал огнестрелно оръжие, нахлули сутринта в клон на "Каса де монеда" (монетния двор), след като хвърлили на пода охранител и му отнели оръжието, съобщи полицията. Единият от грабителите влязъл в трезора, който бил отворен, и напълнил раница със 1567 златни монети, часовници и други ценни вещи. Тези монети, наречени "сентенариос", имат номинална стойност 50 мексикански песос, но се продават за 31 500 песос (1610 долара) едната. Общата сума на откраднатото е над 2,5 милиона долара.
Същият клон на Каса де Монеда е бил разбит през миналата година по време на ремонти.
Разследващите подозират, че вероятно служителите от институцията са замесени в нападението, съобщи La Vanguardia.
Монетата е отсечена за първи път през 1921 г. в памет на 100-годишнината от независимостта на Мексико от Испания, сочат данни на централната банка. Производството било спряно през 1931 г. и възобновено през 1943 заради търсенето на златни монети. От едната страна е изобразен гербът на Мексико - орел, кацнал на кактус, а на другата - прочутият паметник "Ангелът на независимостта" в столицата, на фона на вулканите Истаксиуатъл и Попокатепетъл. Чистотата на златото е 90 процента.
Властите заявиха, че имат записи на охранителни камери, на които се виждат грабителите.
В Мексико убийствата зачестиха до рекордни равнища, а в столицата, смятана до неотдавна за относително сигурен град, все по-често се извършват тежки престъпления с насилие, добавя Ройтерс.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети