Ето го белия терорист потопил Ел Пасо в кръв заради омраза към чужденците

DenNews.bg
06.08.2019
размер на текста:

Американският президент Доналд Тръмп ще посети днес град Ел Пасо в щата Тексас, станал сцена на кърваво нападение от страна на расиста Патрик Крусиъс, който искал да прочисти града от „испанската инвазия“.
Междувременно жертвите на стрелбата в магазин „Уолмарт“ на територията на търговски център „Сиело виста“ вече са 22-двама от ранените са починали в болница.
Сред жертвите са граждани на САЩ, Мексико и Германия. Петнайсет от ранените остават в болница, а девет бяха изписани.

Сред жертвите на стрелбата са мъж и жена, които с цената на своя живот са спасили двумесечното си бебе. Джордан и Андре Анхондо отишли с новородения Пол в търговския център, след като оставили 5-годишната си дъщеря на тренировка. Двойката има и 2-годишен син. Джордан и Андре трябвало да напазаруват ученически пособия за момиченцето.
Когато 21-годишният Патрик Крусиус започнал да стреля, 25-годишната Джордан закрила с тялото си бебето, а съпругът й - 24-годишният Андре застанал пред тях. И двамата загинали. Мъничкият Пол оцелял с два счупени пръста.

Патрик Крусиъс е обвинен в убийство, а нападението, извършено от него се определя като "вътрешен тероризъм". Според запознати с разследването той ще остане в ареста, докато трае разследването. Беше потвърдено, че преди атаката Крусиъс е публикувал манифест срещу "испанската инвазия в Тексас". По всичко личи, че става дума за престъпление от омраза и с расистки подбуди, коментират специалисти. 8 от жертвите на стрелеца са мексиканци.
В продължение на 5 дни знамената на цялата територия на САЩ ще бъдат спуснати наполовина в знак на съпричастност.

По-рано прокуратурата в щата Тексас обяви, че ще поиска смъртна присъда за стрелеца. Властите заявиха, че Крусиос съдейства на разследващите и е заявил, че няма съучастници.
Междувременно жители на Ел Пасо организираха благотворителна акция за даряване на кръв за пострадалите при нападението.


Доналд Тръмп заяви вчера в Белия дом, че всички американци трябва "да осъдят расизма, фанатизма и идеята за превъзходство на бялата раса" след масовите убийства в Тексас и Охайо. При тях загинаха 29 души, а десетки бяха ранени, предаде Ройтерс.
"Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени", каза Тръмп. "Омразата няма място в Америка. Омразата извращава ума, опустошава сърцето и поглъща душата", добави той.
Президентът на САЩ обеща и промени в законодателството, отнасящо се до психичното здраве, за да не могат хора с психични разстройства да имат огнестрелни оръжия, и добави, че на извършителите на масови убийства трябва да бъдат налагани смъртни присъди.
"За тези, които извършват престъпления от омраза, и за масовите убийци трябва да има смъртна присъда", каза той.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети