Днес честваме Преображение Господне

DenNews.bg
06.08.2019
размер на текста:

Днес, 6 август, православната църква отбелязва големия празник Преображение Господне, честващ важно евангелско събитие, потвърждаващо божествения произход на Исус Христос.
Празникът е установен в първи век на християнството и ни напомня явяването на Господа в небесната слава пред тримата апостоли Петър, Йоан и Яков. Исус се изкачил с тях на Тавор планина, която се намира край Галилея. Той се отдалечил малко и започнал да се моли. Учениците в това време заспали, а когато се пробудили, видели Исус преобразен: лицето му се изменило и светело като слънце; дрехите му станали бели като сняг. С него имало двама мъже, сияещи от слава - древните пророци Моисей и Илия, които беседвали с него за предстоящите му страдания и за края му в Йерусалим. Петър, поразен от това, което виждал, казал на Исус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за тебе един, един за Моисей и един за Илия!".
Изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком, но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!". И като станали видели само Исус Христос в обикновения негов вид. Те слезли от планината, а той им забранил да говорят за това, което видели, докато не възкръсне от мъртвите.
Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им.
Празникът Преображение Господне се чества през Богородичните пости и на трапезата са разрешени риба и рибни продукти.
От 6 август времето се променя - денят намалява, нощите стават по-хладни, птиците се събират на ята, за да тръгнат към топлите страни, а змиите и гущерите се прибират в леговищата си, според българския народен календар.

Според вярванията на този ден небето се отваря и желанията се сбъдват.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети